Preskoči na vsebino

1953 Ulaka – Spominski obesek ob odkritju spomenika

21. 12. 2015

151204307Fotografijo papirnatega obeska s podobo spomenika na Ulaki nam je poslal prof. Tone Avsec, ki je doma iz Vrhnike v Loški dolini.

Kartonasti obesek v velikosti približno polovice razglednice prikazuje spomenik NOB, ki stoji na Ulaki nad Starim trgom. Datum odkritja spomenika je bil 18. avgust 1953, sodeč po natisnjenem napisu na kartončku. To je le nekaj dni več kot 11 let od dneva, ko so Italijani 1. avgusta 1942 na Ulaki ustrelili 30 mož in fantov iz Loške doline in osem let po koncu druge svetovne vojne.

Spomenik, ki je videti kot da izrašča iz kamnitega vrha Ulake, je eden največjih in najbolj impozantnih iz tega časa v Sloveniji: Zasnovala sta ga arhitekt Vinko Glanz in kipar Boris Kalin. V spodnjem delu, ki ga pokriva kamnita ploščad, je kostnica, nad njo pa prostor, v katerem so na stenah pritrjene marmorne plošče, na katerih so po vaseh zapisana imena žrtev okupacije, skupaj 419 padlih in umrlih iz Loške doline. Nad vhodom v spomeniško zgradbo je bronast relief, nad temi prostori pa se okoli osrednjega stebra dviguje pet visokih kamnitih lokov. Med njimi je na obeh straneh bronastega reliefa v višini stropa postavljenih po osem zaobljenih stožčastih stebrov iz belega marmorja. Do osrednjega prostora spomenika, ki ga zapirajo umetniško izdelana bronasta vrata z rešetko v obliki vitice s trni in letnicama 1941 in 1945, vodijo kamnite stopnice. Osnova spomenika je iz skrbno obdelanega domačega kamna, vgrajenega pa je tudi precej belega in sivega marmorja in brona. Vrhove petih lokov krasi zaključek iz belega kamna in tudi v osrednji steber, ki združuje loke, je vgrajen valjast bel vstavek.

Tloris vrhnjega dela spomenika ima pet enakih krakov, bronasti relief pa prikazuje ljudi v uporu in trpljenju, ki ga je prinesla okupacija, in boj za osvoboditev.

Spomenik na Ulaki je bil dolga leta simbol Loške doline, prisoten na skoraj vsaki razglednici in publikaciji, ki je opisovala Loško dolino, v novi državi pa je bil nekako odrinjen na stran in pozabljen. Pa je škoda, saj je veličastno umetniško delo in priča strašnih časov, ki jih je preživela Loška dolina.

Na papirnatem obesku, ki ga je prejel vsak (?) udeleženec odkritja spomenika, je s črnim natisnjen datum odkritja spomenika, v ozadju se vidi mogočni beli Snežnik in pod njim temni gozdovi, nad spomenikom pa se boči bel napis Loška dolina. Ne vemo, kdo je obesek oblikoval, kdo založil in kdo in v kakšni nakladi ga je natisnil. Danes je gotovo že velika zgodovinska redkost.

Viri:

  • prof. Tone Avsec, Medvode

Kraj: Stari trg – Ulaka
Datum: 18. 8. 1953
Avtor: ni znan
Zbirka: prof. Tone Avsec
Skenirano: 4. 12. 2015
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
  1. Anonimnež permalink
    21. 12. 2015 14:28

    Zelo zanimiv spomin….hvala lastniku,da je čuval to zgodovino.

    Liked by 1 person

  2. anitamanfreda permalink
    22. 12. 2015 20:15

    Po pričevanju je klesani kamen na spomeniku iz Markovega hriba. Osrednji beli okroglo klesani kamen je bil po železnici pripeljan do Rakeka, od tam pa s kamionom do vznožja Ulake, kjer ga je pričakalo dvoje konjskih parov z nekdanjim močnim Žagarjevim “tajselnom”. En par je bil iz markovške obdelovalne zadruge, drugi pa iz Točkove “štale” v Podcerkvi. Strmo vzpenjajoča makadamske cesta je bila velika preizkušnja tako za konje, kot za gonjača. Zanimivo bi bilo vedeti kako so ta težki kamen, takrat brez dandanes možnih strojev in dvigal postavili na svoje mesto.

    Liked by 1 person

  3. 23. 12. 2015 06:19

    Najlepša hvala za nadvse zanimive podrobnosti o nasatajanju spomenika na Ulaki!

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1959 Stari trg – Pogled z Malega vrhka na Ulako | Stare slike
  2. 1953 Loška dolina – Maketa spomenika na Ulaki | Stare slike

Dodajte komentar