Skip to content

1923 Rakek – Slovenska kuharica

26. 02. 2016

Felicita (Terezija) Kalinšek (5. september 1865 – 21. september 1937) je bila slovenska redovnica, avtorica Slovenske kuharice.

Kranjska kmetijska družba je leta 1898 v Ljubljani ustanovila gospodinjsko šolo. Potrebovali so šolsko osebje, sestre so jim iz Maribora poslale tedaj triintridesetletno Felicito Kalinšek. Kot učiteljica kuhanja je tako delovala vse do svoje smrti. Poučevala je dekleta iz premožnih meščanskih družin, oskrbovala je škofovo jedilnico.

Felicita je tako uspešno opravljala svoje delo, da so ji kmalu po selitvi v Ljubljano ponudili pripravo ponovne izdaje Slovenske kuharice avtorice Magdalene Pleiweis. Knjiga je prvič izšla leta 1868, do leta 1902 so jo natisnili še petkrat. Felicita je priročnik dopolnila in uredila, v šesti izdaji se tako poleg avtoričinega pojavi tudi njeno ime. Prvotno izdajo je dopolnila tudi z gostobesednim slogom in humorjem.

Sestra Felicita Kalinšek je izpopolnila delo Magdalene Pleiweis. Leta 1923 je izšla že 7. izpopolnjena in pomnožena izdaja, ki je tudi na sliki. Družbo ji dela 11. dopolnjena izdaja, ki je leta 1953 izšla pri Slovenskem knjižnem zavodu v Ljubljani.

Vsaka ima doma vsaj eno kuharsko knjigo. Jaz jih imam kar nekaj in samo ena je moja, ostale sem podedovala, pa kljub temu ne znam kuhati. Jajce kuham deset minut pa je še vedno trdo in se že leta sprašujem, zakaj je tako. Nisem edina. Redke so današnje mladenke, ki rade kuhajo, recepte pa imajo kar na internetu saj še spijo s pametnim telefonom. Edina sreča, da jim v golaž ne pade.

V kraju Dolje, pokrajina Tkuje, pa se kuha nekoliko drugače kot v preostalem delu sveta. Na primer dunajski zrezki. Ves svet jih cvre v olju, ki ima približno od 160 do 180 stopinj Celzija. Če si ne upate temperature preizkusiti s prstom, lahko to naredite tako, da vanj vržete krušno drobtino. Če je temperatura prava, bo odplesala solo iz baleta Hrestač. Vanj vržete zrezek in ga cvrete največ štiri minute. V kraju Dolje pa nalijete v kozico, kastrolo po domače, za dva prsta visoko olja in ga segrejete na največ 40 stopinj. Vanj zložite tri, štiri zrezke, več jih je, bolje je, se grejejo med sabo, in jih kuhate petnajst do dvajset minut. Med kuhanjem jih nekajkrat obrnete in premečete. Ko jih poberete iz olja, jih ni potrebno odcejati ali pivnati s papirnato brisačo, ker malo maščobe človek potrebuje, da se naredi šlauf za na morje pa lažje je kakšen glaž več popiti.

160122467

Češpljeve, marelične ali kakšne druge cmoke (knedlne) pripravite tako, da iz krompirjevega testa naredite kačo premera 10 cm. Za en cmok odrežete približno pet centimetrov, raztegnete in v testo položite sadni nadev. Naredite cmok. Testa okrog sadja mora biti najmanj dva ali več centimetrov. Sproti jih polagate v krop, da lahko ta nemoteno vre. Ko vanj vržete še zadnji cmok, kuhate še dvajset minut. Ne mi oporekat, testo je kuhano po dvajsetih minutah ali več in ne ko cmok priplava na površje.

Makaron flajš – V liter osoljenega kropa stresete pol kile makaronov in kuhate najmanj dvajset minut. Za kakšno luknjo v zidu zaflikat ni boljšega. Se pa tudi lepo prilepijo na zid. Jemo jih malo težje. Odcejene makarone, pa bohnedej spirat pod vodo, stresete v omako iz mletega mesa in premešate. Za tistega, ki ne pride domov ob času, pustite stati kastrolo na robu štedilnika na drva, v katerem gori, da bodo topli. Zamudnik jih bo lahko narezal kot torto in tudi jedo se lahko na ta način. Se grem pa že raje past na Kilovec.

Naj vam tekne!

 

 

Viri:

Kraj: Rakek, Cerknica
Datum: 1923, 1953
Avtor: Felicita Kalinšek (knjige)
Zbirka: Ivanka Gantar, Miloš Toni
Skenirano: 22. 1. 2016
Oblika: knjiga

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: