Skip to content

1962 Cerknica – Urejanje Blagovnice

16. 09. 2016

150110077

Danilo Mlinar je leta 1962 fotografiral poslopje v Cerknici, kjer so v spodnjih prostorih trgovine, v nadstropjih pa so sodobna stanovanja. Novo blagovno hišo v središču Cerknice je v sredini avgusta 1962 odprlo Trgovsko podjetje Škocjan z Rakeka.

Takrat je bila to najmodernejša trgovina na Notranjskem, saj je delala, kot so rekli, po principu samoizbire.

Poslopje je zgradilo Gradbeno podjetje Gradišče Cerknica, ki je z gradbenimi deli na nekdanjem Milavcovem vrtu začelo leta 1960.

150110077-001 V blagovnici so imeli svoje prostore oddelki z železnino, elektro materialom, galanterijo, tekstilom in pohištvom. Potrošnik je imel na vpogled vse artikle široke potrošnje, kar je lajšalo delo trgovcem in potrošnikom, ki so tako najlaže zadostili svojim potrebam in okusu.

Danilo Mlinar je fotografiral nekaj dni pred odprtjem trgovin, saj se na posnetku vidi, da je potrebno okrog poslopja in tudi v njem še marsikaj dodelati. Tudi na steklih izložb so še narisani beli križi. Ne vem, zakaj se je moralo popackati stekla oken z barvo, da so se morale čistilke matrati. Tako je bilo na mnogih objektih. Zdaj že nekaj časa takih packarij nisem opazil.

Glede na nizke zavese na enem od oken v prvem nadstropju se da sklepati, da so se nekateri stanovalci že vselili.

Kraj: Cerknica
Datum: 1962
Avtor: Danilo Mlinar
Zbirka: Vanda Mlinar
Skenirano: 10. 1. 2015
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. 16. 09. 2016 08:27

  Kakšna novotarija je bila ta znanilka drugačnih časov in koliko novih, a domačih dobrin je ponujala! Užitek je bilo kupovati v njej, čeprav ni bilo denarja za vse, kar bi si človek želel. Kdo bi si mislil, da bodo takele blagovnice izpodrinili sedanji blagovni centri, kjer je potrošnik samo še piča za kapital, reklame pa tako agresivne, da zboliš od njih… Neprimerljivo s časi, ko smo trgovce malone na kolenih prosili za to in ono robo, oni pa so kot bogovi segali pod pult ali v skladišče in milostno naklonili dobrine izbrancem ali pa tistim, ki so prvi prileteli v trgovino… No, ja , staram se, pa godrnajm… ni dobro niti pomanjkanje niti preobilje – v skrajnem primeru od obojega lahko prezgodaj umreš. Hm.

 2. Anajedrt permalink
  16. 09. 2016 08:49

  Gospa Milena, tole ste pa lepo napisala, kakor je bilo včasih premalo, je zdaj vsega preveč.
  Taka krama, da ni za nikamor, pa kar kupujemo in zapravljamo denar, pol pa jamramo, da plača oz. penzija nič ne zaleže.

 3. igorvidrih permalink
  16. 09. 2016 10:24

  Križi na steklih so zaradi tega, da se je videlo, da so v oknih šipe in se po pomoti niso razbele, ko so delavci še dalali. Sedaj se uporabljajo samolepilni trakovi, ki jih pa takrat še ni bilo, zato so na šipo narisali križe z barvo.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: