Skip to content

1965 Pula – Moški pevski zbor DPD Svoboda na izletu

16. 10. 2016

130131568Te slike sem se zelo razveselila, ker me spominja na največje glasbene zvezde mojega zgodnjega otroštva. Moški pevski zbor Delavsko prosvetnega društva Svoboda iz Starega trga je v petdesetih letih nastopal na vseh prireditvah v Loški dolini in njihovo petje je bilo nesporno vrhunec in najlepše doživetje vsakega prazničnega dogodka in to ne le zame, ki sem bila še smrkljica na materinih kolenih v natrpani starotrški kinodvorani. Ker smo le redko slišali radio ali videli film, smo si morali glasbo narediti sami, zato je bilo takole kultivirano petje moškega zbora res nekaj izrednega. Kako je to donelo, kako so bile to blagoglasne melodije! Še zdaj slišim solista, ko je zapel: “Jutri pa, na dan proščenja šopek tvoj si bom pripel, rad poznal, dekle, bi njega, ki mi šopek ta bo vzel!” In drugi so mu ubrano pripevali … Pojma nisem imela, kaj je to proščenje in zakaj si bo pripel šopek – ampak bilo je tako lepo!!

Tukaj so bili pevci na izletu v Puli in se fotografirali pred areno za spomin. Fotograf je bil Mlakar Franc, ki je tudi na sliki, tako da je “pritisnil” najbrž nekdo drug, mogoče mimoidoči. Sliko je Mlakar pozneje podaril Fani Truden, zbiralki lokalne glasbene dediščine in veliki ljubiteljici petja. Ona je bila tista, ki je skrbno zapisala podatke o fotografiji in imena mož na sliki. Naj prepišem.

I. vrsta:

 • 1. Stane Mlakar, Viševek,
 • 2. Slavko Sterle, Podgora,
 • 3. Franc Kovač, Iga vas,
 • 4. Tone Zgonc, Viševek,
 • 5. Jože Drobnič, Knežja Njiva.
II. vrsta:

 • 1. Janez Rudolf, Stari trg (Strlek),
 • 2. Miloš Benčina, Stari trg,
 • 3. Janez Ravšelj, Viševek,
 • 4. Ivan Mercina, Stari trg, zborovodja,
 • 5. Jože Mlakar, Iga vas, gostilničar,
 • 6. Jakob Mlakar, Kozarišče, Lekec,
 • 7. Franc Žnidaršič, Žurga,
 • 8. Alojzij Strle, Kozarišče,
 • 9. Jože Avsec, Stari trg,
 • 10. Vladislav Furlani, Pudob,
 • 11. Miro Plos, Lož,
 • 12. Lojze Perko, akademski slikar.
Miro Plos je bil takrat v vlogi šoferja, slikarja Lojzeta Perka pa so povabili kot neke vrste častnega člana pevske družbe. Na vrhu desne polovice fotografije piše: “Pevci društ. ‘svoboda’ vodja učitelj Mercina Ivan, na izletu v Puli, 1960” 1 – zapisano je vse, kar je treba vedeti.
130131568-001Sami znani obrazi, čeprav veliko starejši od mene. Med njimi, na naslednjem izseku, je tudi nekdanji učitelj Furlani, ki je poučeval mojega očeta in tete, nato mene, pa še mojega sina … Leta in leta je tudi vodil mladinski pevski zbor na starotrški šoli in učil še marsikaj. Ko je Ivan Mercina odnehal, je Furlani prevzel tudi taktirko MPZ DPD Svoboda Stari trg za mnogo let 1.

Možje so za na izlet oblekli boljše obleke in si privezali kravate … udobno ravno ni bilo, lepo pa.

130131568-002Slikar Lojze Perko sicer ni bil član zbora in ni prav jasno, v kakšni vlogi je tukaj, zdi pa se, da v “službeni”, saj ima v rokah nepogrešljivo skicirko. Gotovo mu je bilo petje blizu, saj je bil v mladosti tudi sam nekaj časa član loške godbe na pihala, prepričana sem, da sem ga tudi videla na neki sliki iz tistega časa.
130131568zZapis na hrbtni strani slike je močno olajšal prepoznavanje.

Ne vem, kdaj je bil zbor ustanovljen, najverjetneje kmalu po koncu vojne, deloval pa je dolgo, najmanj 40 let. Članstvo se je spreminjalo in pomlajalo, vendar je jedro ostajalo dolgo nespremenjeno, počasi pa je tudi njihovo delo zamrlo. Fani Truden se spominja, da je bil njihov zadnji nastop nekje v začetku 90-tih let v Starem trgu na prireditvi, kjer so igrali domači harmonikarji in nastopali različni, predvsem mlajši domači glasbeniki. Dokopati se bo treba do zbornika DPD Svoboda iz leta 2007, ki sem ga nekje našla navedenega med viri, v knjižnici pa ga nimajo – tam gotovo piše kaj več o MPZ DPD Svoboda Stari trg.

1 Popravek 31. 01. 2017
– Jakob Mlakar ima enako sliko, na njej pa je natančen datum posnetka in sicer je bil ta izlet 20. 10. 1965, torej pet let pozneje kot smo prvotno zapisali po spominu.
– Napačen je tudi podatek, da naj bi zbor nekaj časa vodil Vlado Furlani, ker je za Ivanom Mercino zborovodja postal Viktor Žnidaršič.

Kraj: Pula (Pulj)
Datum: 20. 10. 1965
Avtor: ni znan
Zbirka: Fani Truden
Skenirano: 31. 3. 2013
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. Anonimno permalink
  16. 10. 2016 07:21

  Po sliki sodeč so se slikali v areni.

 2. 16. 10. 2016 08:02

  Seveda imate prav. Se opravičujem. Z orientacijo v prostoru imam kronične težave. Zadnjič sem v samo enem prispevku naredila dve napaki: zamenjala sem vzhod in zahod, pa še levo in desno povrhu. Še dobro, da me kdo opozori. Tudi v prometu nisem zanesljiv navigator – rečem levo in mislim desno.

 3. alojzmazij permalink
  16. 10. 2016 21:38

  Zbornik Dpd Svoboda iz novembra 2007,ki ga imam, govori le o gledališki dejavnosti društva.
  Sam sem pri tem pevskem zboru pel v letih 1977-1982, ko smo stanovali v Ložu.Vodil nas je Viktor Žnidaršič.Lepi spomini so ostali na ta leta.Enkrat smo po koncertu nadaljevali v Snežniku pri Mlakarju. Seveda ni manjkal slikar Perko. Basist Janez Ravšelj je izkoristil priložnost in ga spomnil, da mu že leta obljublja obljublja portret. Lojze se je hudomušno nasmehnil češ, boš že prišel na vrsto na vrsto! Tiho je vzel v roke papirnat gostilniški prtiček in svinčnik. Čez nekaj trenutkov je po omizju zaokrožila skica v nekaj potezah. Gol deček sedeč na kahli, pogled odzadaj, a Janezova frizura-pleša od zadaj tako resnična, da smo vsi naenkrat zavzdihnili : “To je pa Janez!” In tako ja prišel do enkratnega portreta.

 4. 17. 10. 2016 06:42

  Hvala za dragoceni prispevek k zgodovini tega zbora, ki je zaznamoval kar dolgo obdobje v Loški dolini! Je mogoče, da o njem ni nikjer nič zapisanega? Potem je res skrajni čas, da se to nekako naredi.

Trackbacks

 1. 1977 Stari trg – Moški pevski zbor DPD Svoboda Loška dolina na proslavi | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: