Skip to content

1952 Podcerkev – Skupina z Dušanom, Vrtnarjevimi in Francetom Trudnom

28. 12. 2016

120721764Enajst ljudi, večina iz Podcerkve, se je nekega zgodnjepomladnega ali poznojesenskega dne kar nekaj časa pripravljala in postavljala, da je nastala tale fotografija. Slikal jih je Franc Truden, ki je tudi sam na sliki. Prizorišče je tipično za Trudnove zunanje fotografije: vzpetina nasproti njegove hiše. Najbrž sta pri isti češnji fotografirani tudi Malka in Terezija Šega iz prispevka Češnjev cvet in še marsikdo.

Morala je biti slovesna priložnost ali vsaj praznik, saj so moški v nedeljskih oblekah in s kravatami, eden pa tudi v oficirski uniformi z našitki, rajthozami in škornjih z visokimi buotami.

120721764-001Na tem izseku sem prepoznala samo Franca Trudna, fotografa, ki se je postavil pred kamero, potem ko je nastavil samosprožilec. Neznana ženska poleg njega je zanimiva zaradi plašča z bogatim kožuhovinastim ovratnikom. Zakaj se mi zdi, da je v Podcerkev prišla na obisk? Visoka starejša ženska poleg deluje kot hišna gospodinja, ki se je pravkar odtrgala od štedilnika, da bi se lahko fotografirala z obiskovalci. Sodeč po prispevku Anite Manfreda o Hlepinovih je to Hlepinova mama, poleg nje hči Ivanaka, starejši moški onstran mlajšega para pa Hlepinov oče. … Mama je oblečena tako kot vse njene vrstnice v tistem času: na glavi temna ruta, lično zavezana “na mašenco” in ne samo enostavno “naskiž”, oblekla je scela obleko z dolgimi rokavi, čeznjo pa na hrbtu zapet kambrikast predpasnik z žepi, ki je ščitil obleko in grel život in križ. Nekateri so te predpasnike imenovali uoblajčen fiertah za razliko od manjšega, cenejšega in v povojnem času zato dostopnejšega fiertaha s šierami. Njene noge so v temnih nogavicah, najbrž tistih temnorjavih iz bombaža, ki jih je bilo edine mogoče dobiti v trgovinah in so jih ženske nosile pritrjene z elastičnim trakom ali pripete na pas z držki. Obute ima visoko zavezane usnjene temne čevlje. Zelo tipična pojava starejše matere iz mojega otroštva je, zdela se mi je znana, a je brez pomoči prispevka o Hlepinovih nisem prepoznala. Videti je lepo vzravnana in še vedno zekáj.

Tudi žensko poleg nje, ki je oblečena v kostim, sem lahko določila le s pomočjo citiranega prispevka: njena hči Ivanka, Dušanova mama. Na levici pa se ji sveti prstan in moški, ki je najbrž njen par, ima na sebi nedeljsko obleko s kravato kot vsi drugi moški na tej sliki.

120721764-002

Starejši moški v boljši obleki je Franc Truden starejši. Ne poznam pa moškega v uniformi, ki drži čez rame Hlepinovega Dušana, fotografovega nečaka. Pomislila sem, da je mogoče Krašovcev Lado, sosed Hlepinovih, katerega zgodbo bi tudi rada nekoč zapisala, vendar nisem prepričana, da je na sliki on. Ni bil vojak, čeprav je včasih nosil vojaška oblačila. Dušan ima na glavi titovko in pomislila sem, da mu jo je mogoče posodil uniformiranec poleg njega, a ta je najbrž nosil kapo s ščitkom, “šapko”, titovka pa je bila Dušanova last, saj se mi zdi, da je z njo pokrit tudi na nekaterih drugih slikah.
120721764-003Če me spomin ni popolnoma prevaral, sta na tem izseku Janez Grl, Vrtnarjev ata in njegova hči Ivanka. Moškega poleg njiju na desni ne poznam.

Slovarček:

 • rajthoze: jahalne hlače
 • buote: 1. usnjena golenica na škornjih, 2. del noge, meča
 • uoblajčen fiertah: predpasnik, ki se obleče kot obleka
 • fiertah s šierami: predpasnik z naramnicami in trakovoma za privezovanje
 • zekáj: močan, delaven, uporaben; nasprotje od zanič

Kraj: Podcerkev
Datum: mogoče okoli 1952
Avtor: Franc Truden
Zbirka: Janko Štritof
Skenirano: 21. 7. 2012
Oblika: negativ 6×9

5 komentarjev leave one →
 1. 29. 12. 2016 11:04

  Bralec Starih slik mi je sporočil, da je moški v uniformi na objavljeni sliki, ki drži nečaka Dušana čez ramo, brat Franca, Ivanke in Pepce Truden, Hlepinov Stanko.

 2. Will Littke permalink
  28. 05. 2023 02:56

  Hello – this is Jennifer (Nylander) Littke. Frank Truden, the photographer, is my granduncle. His brother, Aloyz (Louis) Truden immigrated to B.C. Canada around 1928. Their brother, John Truden, and my grandmother, Emilija Znidarsic also immigrated in 1930. I was just going to say that the man in uniform standing next to Dusan is probably their brother, Stanley Truden, who was a partisan. We met him and his wife when we visited family in Slovenia in 1976. Before reading these articles in Stareslike Cerknica I was not familiar with the name Hlepinov. We’ve always called our family by the name Truden, and I have learned from ancestry research that our Truden family lived in Podcerkev for many generations in house #28, but this is the first time I’ve seen the house or the family referred to as Hlepinov or Hlepinova. When we visited in 1976 we visited the family, Frank, wife and Dusan in the “new” Truden house, that you have described in your articles. Thank you very much. I am delighting in reading your articles about Podcerkev and my family…….Jennifer (Nylander) Littke

 3. Will Littke permalink
  28. 05. 2023 08:27

  Hello, this is Jennifer (Nylander) Littke, grandniece of Frank Truden. I’m just guessing but based on your comments that everyone is dressed for a solemn occasion, and because both members of the Truden and Znidarsic families are represented, my guess is that this is a memorial service for Angela (Znidarsic) Gerl, who passed 1 Jul 1945. The Znidarsic and Truden families are very close. My guesses for the picture Left – Right – Frank Truden, unknown woman (is this Marija Znidarsic, sister of Angela?), Franciska (Petric) Truden (mother), Ivana (Ivanka) Truden (sister), Ivana’s husband, Franc Truden (father), Stanley Truden (brother), Dusan Truden (nephew & son of Ivana), Janez Gerl Jr (husband of Angela), Ivanka (Gerl) Bozic (daughter of Janez & Angela), & husband, Franc Bozic. My grandparents, Emilija Znidarsic and Aloyz (Louis) Truden, and Louis’ brother, John Truden, are not in the picture, because they had already immigrated to B.C. Canada by 1930. Thank you so much for publishing this picture. I had not seen it before……Jennifer (Nylander) Littke

Trackbacks

 1. 1946 Podcerkev – Na pogorišču starega doma | Stare slike
 2. 1938 Podcerkev – Družba na motorju in ob njem | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: