Skip to content

1930 Markovec – Markovška dekleta

13. 05. 2017

To so markovška dekleta v času, ko je bila Ponudova mama, doma iz mlina pri Renkočih v Markovcu tudi še mladenka.

Šest deklet se je postavilo in sedlo pred neznan plank, najverjetneje kje v Markovcu, čisto mogoče da kar pri Renkočem skednju ali žagi. Sceno dopolnjujeta dve v desno nagnjeni poševni drevesni debli s sledovi obžagovanja, zato sklepam, da gre za sadni drevesi in je slika nastala na sadnem vrtu. Sodeč po oblačilih in frizurah bi posnetek lahko nastal nekje okoli leta 1930, kdo ga je napravil, pa ni znano. Je bil to mogoče že poznejši fotograf s kraljevskim dvornim priznanjem Vinko Bavec iz soseščine, ki je tudi pozneje napravil veliko posnetkov članov Renkoče družine?

Prva od leve je Jožefa ali po domače Pepca Janežič, pozneje Ponudova mama, rojena leta 1904, drugo in tretje dekle sta najbrž sovaščanki ali sorodnici, četrta je Pepcina sestra Megi, (Marjeta, r. 1908), ki se je poročila z Adolfom Kačem, računovodjo veleposestnika Karla Kovača, poleg nje pa še eno Janežičevo dekle – Rezka, rojena 1906, ki je pozneje živela na Rakeku kot žena železničarja Franca Bombača. Šestega dekleta ne poznamo.

Glede na to, da je bilo pri Renkočih šest sester, je sicer mogoče, ne pa povsem verjetno, da je na fotografiji še kakšna od njih, saj so dekleta na sliki videti približno enako stare.

Z njimi se je slikal tudi gladek temen pes, ki je bil naklonjen Pepci, saj se je postavil k njeni nogi, najverjetneje na njen ukaz. Zdi se celo, da ga drži za ovratnico.

Zanimive so njihove frizure – vse imajo postrižen krajši koder na vsaki strani glave, medtem ko se ostali lasje zdijo daljši in speti zadaj. Dekle v beli bluzi ima okoli vratu z broško spet temnejši trak, v roki, ki jo je naslonila na kolegičino ramo, pa drži majhno temno torbico v obliki pisma z ročajem in zaponko. Drugo roko je položila na ramo dekletu, ki sedi pred njo in v rokah drži skrivnostno kartonsko škatlico ali – verjetneje – torbico z ravnim dnom, obrnjenim proti gledalcu. Tudi drugi dve dekleti imata na obleki broško, ena na šal-ovratniku, druga ob vratnem izrezu. Pepca in Rezka imata obleki s kratkimi rokavi iz enakega vzorčastega blaga, Pepca s pentljo, Rezka samo z ovratnikom. Rezka si je preko čela po tedanji modi zavezala ali zapela okrasni trak. Pepca in zadnje dekle na desni sta obuti v enake ali zelo podobne čeveljce, pod katerimi imata zavihane kratke nogavice s črto.
Nekaj v naglici zabeleženih podatkov je močno pomagalo iz neznanih deklet napraviti prispevek …

Viri:

  • Ludvik Ponuda, Pudob, februar 2017

Kraj: Markovec
Datum: okoli 1930
Avtor: ni znan
Zbirka: Ludvik Ponuda
Skenirano: 21. 1. 2017
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: