Preskoči na vsebino

1970 Rakek – Vseved

11. 07. 2019

Prva številka Vseveda je izšla 25. februarja 1970. Kje so mi jo kupili, se ne spomnim. V spominu mi je ostalo le, da mi je mama eno od številk kupila v knjigarni na vogalu Trga OF in Miklošičeve v Ljubljani, ko sva šli po šolske knjige. Ostale so mi verjetno kupili v trafiki na Rakeku.

To je bila enciklopedična revija za mlade. Takratni Google pa še kaj. Za tiste čase je bila to nadstandardna revija. Vsa v barvah, velikega formata 25,5 x 32 cm, ki je z leti malo variiral. V reviji je bilo vse: znanost, slikarstvo, glasba, literatura, imena, ki jih pomnimo (zapomnila sem si Teslo), kako deluje, nastanek velikih mest (Mexico City, Atene, New York …), filatelija, kako so nastali (diamanti, sol …), živali v sliki in besedi (pod zemljo, v džungli, pod morjem …). Avtorske pravice so imeli Nizozemci, prevajal je Nenad Brixy, izdajal Vjesnik Zagreb. Zadnja številka je izšla 6. junija 1973. Revijo je nadomestil Politkin Zabavnik, ki pa je bil bolj stripovsko obarvan.

V drugih jugoslovanskih republikah je imela revija naslov Sve oko nas – Vse okoli nas.

Kako sem jaz to revijo komaj čakala, vsak mesec! Bolj kot tista, ki se je spozabila, menstruacijo. Tu sem prvič slišala za klasike svetovne literature: Don Kihot, 20.000 milj pod morjem, Nesrečniki, Odiseja. Čudno je, da se črke še poznajo, saj sem revijo prebirala v nedogled. Še potem, ko je nehala izhajati. Literarna dela so bila prirejena za ciljno občinstvo – šolsko mladino. Na dveh straneh posamezni prizori, lično narisani, spodaj pa besedilo. V primernem obsegu seveda. To je bil tudi razlog, da se branja originalov nikoli nisem lotila. Zdelo se mi je, da vem že dovolj. Pa še predolgi so bili, kot vse, kar mi ne diši. V vsaki reviji je bilo predstavljenih tudi štiri ali pet znamk. Izbirali so najlepše in napisali, kdaj so bile izdane in kaj predstavljajo. Tudi to se je bralo kot zgodba in me napeljalo, da sem začela zbirati znamke, kar počnem še sedaj. V reviji sem prvič izvedela, da so koze »odkrile« kavo, da je bila sol tako dragocena, da so z njo plačevali rimske vojake, da je bil Tesla »naš člouk« in še veliko drugih zanimivih stvari.

Prepričana sem, da bi se imeli današnji otroci veliko bolje, če bi brali take revije, ako bi jih imeli, namesto da vse iščejo po računalniku. V reviji smo prebrali, kar je pisalo, ni bilo druge izbire, in če si rad bral, si prebral vse in se nekaj naučil. Škoda, da so časi tako zelo drugačni. Potem pa kupim vnukinji knjigo za rojstni dan pa mi reče: »Kaj mi to kupuješ, če pa ne maram brat!«
Kar sesedla sem se. Kako je že tisto o jabolku in drevesu?

Slovarček:

  • Nenad Brixy (1924 -1984) je bil hrvaški novinar, romanopisec, komediograf, prevajalec, ustanovitelj in urednik mnogih časopisov. Njegovo najbolj znano delo je urejanje in prevajanje italijanskega stripa Alan Ford v srbohrvaščino, ki je postal na območju bivše Jugoslavije še bolj popularen kot v Italiji. Kot urednik v Vjesniku je poskrbel, da je strip postal del hišnega založniškega programa.
  • Vjesnik: politični dnevnik, ki je izhajal v Zagrebu od leta 1940 do 2012.

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 25. februar 1970
Avtor: založnik Vjesnik Zagreb
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 18. marec 2018
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
  1. Milan Tr permalink
    11. 07. 2019 07:22

    Legendarna revija!

    Všeč mi je

  2. anonimno permalink
    11. 04. 2022 09:34

    Hvala za vaš blog. Krasna revija. Verjetno je arhivirana tudi v elektronski obliki.

    Všeč mi je

    • Boštjan M. permalink
      31. 01. 2023 11:11

      Tega se sprašujem tudi sam. Bi bilo možno glede te revijo stopiti v kontakt z avtorjem tega prispevka? Nekaj me zanima. Hvala.

      Liked by 1 person

Trackbacks

  1. 1970 Rakek – Revija Vez | Stare slike

Dodajte komentar