Skip to content

1955 Rakek – Gasilske vaje

7. 11. 2019

Da gasilci ohranijo delovno kondicijo in pridobivajo nova znanja, morajo opravljati tudi redne vaje. Le te obsegajo različna področja, med katerimi so tudi mokre vaje. Udeležence le teh vidimo na sliki. Vaje so na rakovškem polju ob cesti po domače imenovani »na ulcah«.

Operativna desetina je imela v letu 1955 15 mokrih in 14 suhih vaj.

Gasilsko društvo je štelo 16 operativnih članov (11 članov, članica, 4 mladinci), sedem rezervnih članov in 41 podpornih članov (26 članov, 7 članic, 4 mladinci).

Rakovški gasilci premorejo tudi žensko desetino. Jaz sem tam desetar, ker sem kriplasta in za kaj drugega nisem sposobna. Komandirat pa znam. To mi je šlo vedno dobro od rok, od ust pravzaprav. Enkrat sem komandirala še veterane. Z njimi je veliko lažje. Ubogajo takoj, pospravijo orodje in ponovijo vajo. Večkrat. Ni nobenega parlamentiranja in nepotrebnega čvekanja. Se vidi, da so vajeni ubogat od doma.

Ženska desetina ima praviloma »vaje« enkrat na mesec. Bolj kot gasilske imamo govorne vaje. Vemo vse. OZNA je v primerjavi z nami otroški vrtec. To se potem pozna na tekmovanjih. Ker pa je vse le igra, se zaradi tega nihče ne sekira preveč. Je pa že bolje, da je človek na tekočem.

Spredaj je Toni Arko, prvi cevar, za njim pa Marjan Mekina, drugi cevar …
… tako kot je tudi zapisal gospod Toni Arko.

Kraj: Rakek
Datum: 17. 5. 1955
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Arko
Skenirano: 30. 3. 2019
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. 7. 11. 2019 07:19

    Kako simpatično – še jaz bi zdaj rada postala gasilka! In zanimivo, da imate tudi na Rakeku kraj Na ulcah. V Loški dolini so Ulce pod Ulako(!) blizu Loža, potem od Knežje Njive dol proti Markovcu, pa od Trzen do Markovca. Vedno v množini, Ulce. Le kaj se skriva v skrivnostni besedi? Zdi se, da je poimenovanje povezano z neko potjo ali prehodom, mestna ulica mogoče pride od tega ( pri Madžarih pa utca)…

Dodajte komentar

%d bloggers like this: