Skip to content

1960 Cerknica — Pustarji pred Žajfnco

23. 02. 2020

Kolikor se spominjam, smo Cerkničani vedno nestrpno pričakovali pustni čas. Cerkniški pustni dogodki so postali znani ne samo na Notranjskem, ampak po vsej Sloveniji. Pustne like, kot so čarovnica Uršula, povodni mož Jezerko, jezerski zmaj, ščuka, hudič s polhi, žabe, butalski jež, Krpan, Hribci … so prišle občudovat nepregledne množice ljudi. Organizirati pustne dogodke v Cerknici zahteva resno delo, ki ga Cerkničani vedno uspešno opravijo.

Kdaj točno je fotografija neznanega fotografa nastala, ne vem, vsekakor okrog leta 1960, morda leto prej ali pozneje. Fotografija prikazuje priprave na Pustov pogreb pred Žajfnco.

Na tem segmentu sem prepoznal dva:

  • drugi z leve je Lojze Eržen,
  • poleg njega je Zdravko Kamnikar.
Tudi organizacija Pustovega pogreba zahteva resen pristop. Eden med njimi, ki je bil mnogo let aktiven pri pustnem pogrebu, je Stane Kos – Farbarjev Stane.

Pred kremiranjem pusta na mostu je Stane imel skoraj vsako leto govor, ki ga je s stavkom: “Mi smo norci, vi ste pa še večji, ker nas gledate!”. Ta stavek izhaja iz časov kmalu po drugi svetovni vojni, ko se je ograja na mostu, ki je bila nekaj let po vojni še lesena, podrla in je nekaj pogrebcev popadalo v vodo. Takrat je nekdo od firbcev zaklical: “To pa so norci!”

Pa mu je drugi odgovoril: “Kako norci, ti si še večji, ker si nas prišel gledat!” Od takrat je ta pasus dodan vsakoletnemu poslovilnemu govoru na mostu.

Na pogrebu kljub žalosti igrajo vesele viže.

Kraj: Cerknica
Datum: 1960
Avtor: neznan
Zbirka: Miro Kos
Skenirano: 13. 1. 2020
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: