Skip to content

1970 Rakek – Pivnik

10. 04. 2021

Na sliki je pivnik s sliko zajčka Jelke Reichman in pesmico Vojana Arharja. Založil in učencem razdelil jih je Republiški odbor Rdečega križa.

Sem Repko zajček mlad,
si zobe čistim rad,
posebno še zvečer,
s krtačko venomer.

Mi za kolače ni,
le repa mi diši,
moj dom sta dol in breg,
zobje kot beli sneg.

Poleg svojega prvotnega namena naj bi slika in pesmica vzpodbudila otroke k umivanju zob. To v tistih časih ni bilo tako samoumevno kot danes.

Namen pivnika je bil popivnati napisano, da se besedilo ni spackalo. Ko sem začela hoditi v šolo, smo v prvem razredu pisali še s peresom. Pomočil si ga v črnilnik, malo podrgnil po vratu stekleničke, da ni bilo preveč črnila na njem in začel pisati. Vsaj mislil si, da bo tako. Ko si prinesel pero do zvezka, je običajno naredilo »plonk« in velika packa črnila, ki je bilo sicer modro, je bila sredi lista. Tu tudi pivnik ni pomagal. Naslednje leto smo že lahko pisali z nalivnim peresom in tedaj je pivnik lahko pokazal, čemu je namenjen. Velikokrat je ostal cel stavek na pivniku, v zrcalni podobi. To se je pokazalo kot neprecenljivo v številnih detektivskih zgodbah. Tudi v kratki zgodbi Sherlocka Holmesa z naslovom Pogrešane tri četrtine. Uporabljajo jih v kozmetiki, okultnih ritualih, za kemične analize, v slikarstvu in kot drogo, npr. LSD. Prvič jih omenjajo v 15. stoletju v Angliji. »Izumili« so ga po naključju. Delavec papirnice je v mlin dodal premalo dodatka, ki deluje kot glazura, da lahko pišemo po papirju. Papir je postal vpojen in zavrgli so celo serijo. Nekdo drugi, ki je bil zagotovo Škot in se mu je zdelo škoda papirja pa je ugotovil, da izdelek odlično vpija črnilo. Začeli so ga uporabljati za pivnanje tekstov namesto mivke, ki so jo so predhodno uporabljali za sušenje črnila.

Slovarček:

  • LSD droga: je dietilamid lizergične kisline in je močna psihedelična substanca, kar pomeni, da spremeni način sprejemanja in zaznavanja okolice.
  • psihedeličen: nanašajoč se na delovanje, učinkovanje mamil na človekovo duševnost
  • RKS: Rdeči križ Slovenije

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1970
Avtor: Republiški odbor RKS
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 12. 11. 2020
Oblika: predmet

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: