Skip to content

1956 Rakek – Članska vrsta TVD Partizan Rakek

19. 02. 2016

160127507

Med obema vojnama, ko je bil Rakek mejna železniška postaja in se je priselilo mnogo ljudi z vseh koncev Kraljevine Jugoslavije, je v kraju delovalo več društev, posebej na področju kulture in športa. V Prosvetni dom, zgrajen leta 1905, kjer je danes servis in prodajni salon avtomobilov, so se že pred prvo vojno vselili člani Južnega sokola, telovadci, ki so se vzgajali v disciplini telesa in duha. »Boj za krepko telo je tudi boj za močen narod,« je bilo njihovo geslo še iz avstrijskih časov. Iz vrst sokolov je izšel tudi olimpionik Leon Štukelj.

Kot protiutež izrazito liberalni usmeritvi sokolov, je 1910 leta nastal orlovski odsek Katoliškega izobraževalnega društva, ki je leto kasneje na križišču Poti v Dele in Škocjanske poti zgradilo svoj društveni dom, imenovan Ljudski dom. Po drugi vojni, ko so bila vsa dotedanja društva ukinjena, je nastalo Telesno vzgojno društvo Partizan Rakek, ki je sprva še domovalo v Prosvetnem domu, kmalu pa so se telovadci preselili v nekdanji Ljudski dom ob Poti v Dele, Kulturni dom pa je od tedaj, nekoliko povečan, vse do 70- let služil za različne prireditve in kino predstave.

Telovadci so imeli moško in žensko člansko vrsto, mladinski in pionirsko vrsto. Načelnik telovadcev je bil Metod Arko, ki je še pred vojno telovadil pri sokolu, potem pa kljub grozljivi epizodi v Dachau nadaljeval v TVD Partizanu, kjer je na mladi rod prenašal telovadno znanje, tudi sokolsko etiko. Vsako leto se je društvo predstavilo občinstvu na vedno dobro obiskanem nastopu v kulturnem domu ali poleti na prostem. Prikazali so vaje na bradlji, drogu, parterju, gredi in v preskoku. V najbolj dejavnih letih so nastopali tudi v drugih krajih, kot so Postojna, Cerknica, Stari trg, Nova vas, Grahovo, Planina pri Rakeku. Vsaka vrsta je imela svojega vodnika, ki jo je vadil dvakrat tedensko. Telovadno orodje in kroje je priskrbela republiška zveza. Društvo je bilo zelo aktivno do začetka 60 – tih let, ko se je telovadnica preselila k osnovni šoli, dotedanji rod telovadcev se je postaral, mladino pa so začele zanimati druge dejavnosti.

Na fotografiji neznanega fotografa, posneti 16. 9. 1956, je članska vrsta na igrišču za takratno telovadnico. Zgradbo so kasneje podrli in namesto nje je sedaj tam stanovanjska hiša. Tudi pritlično hišo ob Škocjanski poti za hrbtom strumnih (odmev sokolske drže) mož, je nadomestila večja.

160127507-001 Kot je uradniško natančno natipkal na hrbtni strani fotografije Franc Mazi st., so na njej od leve:

 • Metod Arko,
 • Franc Mazi ml.,
 • Franc Vengust.
160127507-002

 • Slavko Mesesnel,
 • Tone Arko,
 • Dušan Arko,
 • Marjan Korenčič.
160127507z Kot je že gospod Mazi zapisal, je slika res natančno opremljena z informacijami.

Zapisal: Franc Mazi ml.
 

Viri:

 • Vir: Gantar, I.: Rakek. Založba Mladika, d. o. o., Ljubljana, 2005

Kraj: Rakek
Datum: 16. september 1956
Avtor: neznan
Zbirka: Franc Mazi
Skenirano:27. 1. 2016
Oblika: fotografija

8 komentarjev leave one →
 1. alojzmazij permalink
  19. 02. 2016 15:35

  Franc Mazij st.,oče pisca tega prispevka in moj stric,ki je na zadnjo stran slike natančno napisal vse podatke, je bil tudi sicer natančen mož.V enem od pisem, ki jih je napisal mojemu očetu, svojemu bratu je takole zaključil: ” Z eno besedo rečeno, kar smo se dogovorili pri kupčiji mora biti izpolnjeno, ne pa da bi zdaj kdo začel filozofirati kake hakelce!” Ko bi danes kdo prečital to enostavno usmeritev! Povsod sami hakelci! Sicer pa
  telovadna vrsta rakovčenov vzorna od glave do pet.

Trackbacks

 1. 1936 Rakek – Sokol na bradlji | Stare slike
 2. 1956 Rakek – TVD Partizan Rakek | Stare slike
 3. 1956 Rakek – Nastop pred Sokolskim domom | Stare slike
 4. 1956 Rakek – TVD Partizan, skupinska slika z bradljo | Stare slike
 5. 1955 Ljubljana – Mnogoboj | Stare slike
 6. 1956 Planina – Nastop telovadcev TVD Partizan Rakek | Stare slike
 7. 1959 Rakek – Gledališče v domu JLA | Stare slike

Dodajte komentar

%d