Skip to content

1959 Cerknica – Zadružni Unimog

10. 02. 2011
tags:

Neuničljivi unimog. Že desetletja pomeni ime unimog robustnost, trajno vrednost in popolno zanesljivost.

Tako v industriji, kmetijstvu, gozdarstvu, na cesti ali na nedostopnem terenu. Vsepovsod se je v zahtevnih razmerah dokazal kot vsestranski “delovni konj”.

 

Daimler-Benz od leta 1951 izdeluje vsestranski unimog. Iz preprostega univerzalnega kmetijskega stroja se je razvil v veliko, tehnično natančno premišljeno in hitro vozilopolno elektronike in hidravlike. Osnutka za unimog niso narediti niti pri Daimter-Benzu niti pri podjetju Gebruder Boehringer v Göppingnu, kjer so ga prvič izdelali. Ugledno strojno podjetje je izdelovalo stružnice in obdelovalne stroje za industrijo. Po koncu vojne leta 1945 je Boehringer obupno iskal “miroljubne izdelke”, ki bi jih lahko proizvajal z dovoljenjem zavezniške vojaške vlade. Leta 1948 je od podjetja Erhard und Söhne v sosednjem Schwabisch Gmündu pridobil pravice za izdelavo univerzalno uporabnega kmetijskega stroja.

 

 

 

__________________________________________________________

Janko Vidrih stoji pri unimogu

Že leta 1945 je Albert Friedrich, pred tem vodja oddelka za izdelavo letalskih motorjev pri Daimler-Benzu napravil osnutke za “univerzalno napravo za kmetijstvo na motorni pogon” kar v nemščini pomeni “UNIversal-MOtor-Gerät”, (ime Unimog takrat še ni obstajalo). Za razvojnega partnerja je pridobil svojega nekdanjega sodelavca Heinricha Rößlerja (prej dejavnega v razvoju osebnih avtomobilov in motorjev pri Daimler-Benzu), nekaj inženirjev in tovarno Erhard und Söhne, ki se je ukvarjala z zlatnino in srebrnino. Potem ko je Friedrich od Američanov pridobil dovoljenje za proizvodnjo, je že januarja 1946 izdetal prvo šasijo s pogonom na vsa stiri kolesa in jo oktobra začel praktično preizkušati. Uradno so unimog predstavili avgusta 1948 na kmetijskem sejmu v Frankfurtu na Mainu. Spomladi 1949 so začeli dobavo prvih unimogov boehringer in jeseni 1950 so prodali že 600 vozil. Medtem je Boehringer spet smel izdelovati obdelovalne stroje in je iskal finančno močnega naslednika. Z njim bi se pri proizvodnji unimoga izognil visokim vlaganjem in pridobil partnerja z izkušnjami pri izvozu. Albert Friedrich se je obrnil na “starega” delodajalca Daimler-Benza. Hitro so bile vse formalnosti urejene in že 3. junija 1951 je tovarno v Gaggenauu zapustil prvi Daimler-Benzov unimog.

Sodelavec čaka, da bo začel z nakladanjem tritonske dvoosne prikolice. Danes si takšnega nakladanja ne predstavljamo več.

Proizvodnja se je povečala na 100 vozil na mesec. Leta 1953 je unimog dobil Mercedesovo zvezdo skupaj z “volovsko glavo” in zaprto vozniško kabino. Konec julija se je za boehringerja 2010 iztekel čas, nasledil ga je daimler-benz 401. Leta 1955 so predstavili serijo 404 in “volovska glava” je izginila. Dve leti pozneje je model 411 zamenjal prvotno konstrukcijo. Do maja 1961 so izdelali 50.000 unimogov, le pet let pozneje so prodali 100.000 primerkov. V okviru kontinuiranega razvoja sta izšla modela 406 in 416 z enakim ohišjem sprednje in zadnje gredi. Tudi na mnogih čezoceanskih trgih je unimog našel kupce. S podporo nek­danjega dirkaca Juana Manuela Fangia so za južnoameriški trg leta 1968 v Argentini zgradili tovarno unimogov, tako da so nastednje leto izdelovali model U 80 tudi v Argentini. 

Sledil je model U 1300. Nemška vojska je kupila 22.000 vojaško opremljenih vozil tega modela z nazivom “unimog S”. Leta 1984 je proizvodnja dosegla 250.000 vozil. Od leta 1983 je program unimoga segal do velikega U 2450 L 6 x 6 in triosnika z 240 KM. Z modeloma 408 in 409 je program ciljal na občine. Služi gasilskim društvom, pomaga prizadetim področjem in premika celo tovorne vlake.

 

Krave kot krave si bolj ogledujejo bicikel na torpedo, kot unimog. 

Dobro se spominjam tega unimoga. Bil je temnozelene barve in je imel platneno streho.

Prav tak unimog je vozil tudi Nikolov Niko — Niko Simičak.

Slika je nastala nekje v bližini Cerkniškega jezera.

Kako lepo je Janko dokumentiral: 

Vidrih Janko

30. VI. 1959

Z Unimogom

 

Literatura: Trevor Legate – Mercedes-Benz, zgodovinski prerez od začetkov do sedanjosti, 2010

Kraj: Cerknica
Datum: 30. 6. 1959
Avtor: Neznan
Zbirka: Janko Vidrih
Skenirano: 25. 9. 2010
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: