Skip to content

1955 Cerknica – Krajcava žaga

12. 10. 2011
tags: ,

Po nobel se ji lahko reče Krajcova, vendar v Cerknici smo ji vsi rekli Krajcava. Stala je ob Cerkniščici, ob cesti Cerknica — Begunje. Slika iz leta 1955 je iz arhiva Brestovega obzornika. V Starih slikah smo že spoznali Pogačnikov mlin in žago ter Šerkotov mlin in žago, ki so stali prav tako ob cesti, ki pelje iz Cerknice v Begunje. Še malo višje od Šerkotovega mlina in žage, kmalu za Kolenom, je ob mlinščici (mlinščica je del potoka speljan k mlinu ali žagi) stala Krajcova žaga, v prejšnjem stoletju znana kot žaga “Pri Ribčku”. Po prvi svetovni vojni, v času razcveta lesne trgovine, jo je kupil lesni trgovec Matija Krajc iz Starega trga.

Tu sta stalno žagali dve venecijanki (venecijanka je žaga z enim listom in lesenim ogrodjem za žaganje hlodov v deske) in krožna žaga. Novi lastnik je namesto vodnih koles na koš postavil Kaplanovo turbino in na žagi gater polnojarmenik (stroj za istočasno žaganje celega hloda v deske). Večino žaganega lesa je izvažal v Italijo.
V Cerknici smo prostoru nad Krajcavo žago in pod cesto, ki vodi v Begunje, rekli krljišče. Na krljišču so s kamionov z velikim truščem raztovarjali hlodovino za žaganje. Tu je bila hlodovina skladiščena. Krljišču pravijo nekje tudi hlodišče. Hlodovina je bila v merah krcljev in klad. Krcelj je hlod dolžine štirih metrov, klada pa je hlod dolžine osmih metrov.Slika je bila posneta spomladi okrog leta 1955. Da je bilo spomladi sklepam iz snega, ki se ga vidi na Kunčevih Zatrepih na Slivnici.
Ob ustanovitvi Bresta je Krajcava žaga postala njegova. Kasneje je Brest reorganiziral žagarsko dejavnost drugače, tako, da je Krajcava žaga prenehala obratovati. Od Krajcave žage obstaja le še del lesenega poslopja.

__________________________________________________________

Viri:

 • Dr. France Habe in Magda Šilc-Telič: Mlini in žage …, Ljubljana, 1997.

Kraj: Cerknica
Datum: ocenjeno 1955
Avtor: neznan
Zbirka: arhiv Brestovega obzornika
Skenirano: 21. 9. 2011
Oblika: štiri fotografije

7 komentarjev leave one →
 1. Breda S. permalink
  12. 10. 2011 07:07

  Staro Venecianko ima v Lazah ob Jezeru ta Dolenji. Poleg Venecianke ima tudi se staro kasco in sirok izbor domacih zganj.

 2. Anonimno permalink
  12. 10. 2011 09:05

  Krajc je bil iz Grahovega. Na mestu, kjer je stala njegova hiša je sedaj parkirni prostor pred trgovino in lokalom “Baza” v Grahovem. To, da je bil iz Starega trga je napačna informacija. Silvo.

Trackbacks

 1. 1952 Cerknica — Voz snega na mostu « Stare slike
 2. 1968 Cerknica – Za Brestovim domom « Stare slike
 3. 1958 Cerknica – Brušenje lesa | Stare slike
 4. 1933 Cerknica – Povodenj | Stare slike
 5. 1963 Cerknica – Panorama Bresta | Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: