Skip to content

1965 Cerknica – Pod Brestovim domom

9. 03. 2013
by

130112500Slika je bila narejena 27. 1. 1965, na parkirišču pod Brestovim domom.  Bila  je  lepa sončna sreda, po senci sodeč je bilo popoldne.  Kljub temu, da je bilo med tednom in da ni bil praznik  je bil ta dan poseben. Ta dan sta se poročila Jagica in Ivo Jadrič.

Fotografiral pa je sam ženin Ivo Jadrič, zato ga tudi ni na sliki. Mladoporočenca sta takrat živela v Brestovem domu, nekaj let po poroki pa sta se preselila v Brestove bloke na Cesti 4. maja v Cerknici.

Spomnim se, da smo parkirišču, kjer je nastala fotografija, rekli “pod domom”. Besede parkirišče nismo uporabljali tudi zaradi tega, ker takrat ni bilo toliko avtomobilov in besede parkirišče sploh ni smo uporabljali.

Na desni strani vidimo lesena vrata. To so ena izmed štirih dvokrilnih vrat večnamenskih prostorov Brestovega doma, ki so se nahajali pod teraso na zahodni strani doma. Te prostore so  stanovalci uporabljali kot kolesarnice in drvarnice. Tla v teh prostorih niso bila betonirana, ampak je bil po tleh sipek pesek, kjer smo se otroci v slabem vremenu igrali kot na peskovniku. Vrata so bila praviloma “zariglana” s kovinskim “riglom” in niso bila zaklenjena.

Terasa Brestovega doma  je bila skupna za vsa stanovanja v pritličju na tej strani doma. Imela je varovalno ograjo, stanovalci pa so jo uporabljali predvesem za sušenje perila. Posebnost pa je bila v tem, da iz nobenega stanovanja ni bilo vrat, skozi katera bi lahko prišel na teraso, zato se je za vstop uporabljalo izključno okna. Še danes mi je nerazumljivo, kako da je bila terasa brez vrat, skozi katera bi se vstopalo nanjo.

Spomini na Brestov dom so lepi, saj sem tam preživel del svojega otroštva in moram reči, da tam otrok sploh ni bilo malo, kljub temu da se je Brestovem domu reklo tudi samski dom in za kar je bil prvotno tudi namenjem.

130112500-001od leve:

  • Jagica  Jadrič, mladoporočenka,
  • Franjo Žugčič in
  • Marica Žugčič, poročni priči.

Spodaj:

  • Milka Godeša, prijateljica.

Za ta zimski čas so bili kar na lahko oblečeni, očitno ni bilo preveč mraz. Vse ženske imajo podobne, za tisi čas moderne frizure. Pričeska je bila narejena tako, da so si v mokre lase najprej navile  večje “viklerje” oziroma navijalke. Takrat so bili “viklerji” narejeni iz pocinkane pločevine, zavite v obliki cevi z luknjicami. Ko so se okoli njih navili lasje, se jih je pripelo z elastiko in posušilo.

Da so lasje ostali v taki obliki, kot jih vidimo na sliki, jih je bilo potrebno česati s posebno tehniko. Temu so rekli, da so bili lasje “natopirani”. Mama je včasih rekla tudi, da si je lase “nacofala”.  Frizura je bila na koncu videti volumensko večja,  utrjena pa je bila z veliko količino laka za lase.

Slovarček:

  • rigelj: zapah,
  • rigljati: zapirati s zapahom,
  • vikler: navijalka
  • natopirati, natupirati: s potegovanjem glavnika po laseh v smeri proti glavi narediti, da je pričeska bolj visoka, bujna.

Viri:

  • Marica Žugčič
  • Jagica in Ivo Jadrič

Kraj: Cerknica
Datum: 27. 1. 1965
Avtor: Ivo Jadrič
Zbirka: Denis Medved
Skenirano: 12. 1. 2012
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: