Skip to content

1970 Cerknica — Brestov dom

28. 08. 2011

V Cerknici je bil okrog leta 1955 zgrajen dom za Brestove delavce. V pogovoru smo ga običajno imenovali samski dom, uradno pa je nosil ime Brestov dom. To je bila velika enonadstropna hiša ob vznožju Slivnice v bližini Kolena. V njej so dobili streho nad glavo delavci, ki so se zaposlovali na Brestu v času njegove velike rasti, saj je takrat v Cerknici primanjkovalo stanovanj.


____________________________________________________________

Kmetijska zadruga v Cerknici je kmalu po drugi svetovni vojno na mestu, kjer je kasneje stal Brestov dom, zgradila velik hlev, v katerem so bile krave. Tja smo tudi hodili po mleko. Vendar se ta dejavnost v zadrugi ni obnesla, zato je bil hlev okrog leta 1955 preurejen v stanovanjski blok, ki je dobil ime Brestov dom.

Do Brestovega doma je najpraj vodila makadamska pot od Ceste 4. maja poleg Brestovih proizvodnih dvoran. Šele kasneje sta bila zgrajena most pri Mlinu, ki je bil sprva lesen, kasneje pa železobetonski in cesta do doma.

Brestov dom se je počasi staral. Njegova obnova ne bi bila smotrna. Zato so ga leta 2004 podrli in na njegovem mestu stoji zdaj velik in moderen Center starejših občanov, ki je začel uradno poslovati v ponedeljek 1. avgusta 2005. V Centru je 150 postelj. Vse sobe imajo tudi lastne kopalnice, priključke za kabelsko TV in telefon, opremljene pa so tudi s hladilniki in s pohištvom, ki je prilagojeno za nego in oskrbo starejših ter invalidnih oseb. Center starejših nudi tudi zanimive sprehode v neokrnjeno naravo in številne možnosti za sprostitev.

Sliko je posnel okrog leta 1970 v mrzlem in oblačnem dnevu neznani fotograf. V tistem času je za potrebe Brestovega obzornika in Glasa Notranjske pogosto fotografiral Štefan Bogovčič in morda je tudi ta fotografija nastala v  njegovem fotoaparatu.

____________________________________________________________

V domu so se stanovalci hitro menjavali. V zlati dobi stanovanjske izgradnje v Jugoslaviji so si mnogi delavci, ki so stanovali v domu, kasneje zgradili lastne hiše. Seveda smo si lastne hiše pod zelo ugodnimi kreditnimi pogoji zgradili tudi mnogi drugi.
Napis BREST-ov dom v obliki takratnega Brestovega logotipa je v temno rjavi barvi na obeh vzdolžnih zidovih poslopja naslikal Pepko — Jože Turšič, ki je bil zelo dober amaterski slikar. On je med drugim v svojem času slikal tudi kulise za igre, ki so jih igrali Cerkničani.

Dopolnjeno 16. 9. 2011 ____________________________________

O Brestovem domu so pisali tudi v glasilu Glas Notranjske, v junijski številki 1962, stran 7.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1970
Avtor: neznan
Zbirka: Arhiv Brestovega obzornika
Skenirano: 21. 7. 2011
Oblika: fotografija

8 komentarjev leave one →
 1. 16. 09. 2011 22:50

  Prispevek sem dopolnil z objavo v Glas Notranjske

 2. Anonimno permalink
  24. 02. 2012 23:31

  “Rampo” za popravljanje avtomobilov (levo na zgornji fotografilji) sta naredila Franjo Žugčič in Marjan Rudolf (oba sta že pokojna). Levi betonski podstavek “rampe” je imel v beton vtisnjene inicialke FŽ.

 3. Anonimno permalink
  28. 02. 2012 19:58

  Brestovem domu smo rekli tudi samski dom. Ne vem zakaj, ko sem jaz tam živel so tam živele večinoma družine z otroki.

Trackbacks

 1. 1968 Cerknica – Za Brestovim domom « Stare slike
 2. 1965 Cerknica – Pod Brestovim domom | Stare slike
 3. 1961 Cerknica – Prijateljici | Stare slike
 4. 1963 Cerknica – Panorama Bresta | Stare slike
 5. 1980 Cerknica – Samski dom postane Dom starejših občanov | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: