Skip to content

1955 Cerknica – Kidanje snega

26. 03. 2014
tags: ,
by

140111338Kot je videti s slike je bilo pozimi leta 1955 zelo dosti snega. Slika je nastala na bregu Cerkniščice, med Žajfnco in Rutarjevim mlinom. Skupina Cerkničanov je z lopatami kidala sneg, saj strojev, kot jih poznamo danes, takrat ni bilo.

Kljub veliki količini snega so možje videti dobre volje, najbrž je temu botrovalo lepo sončno vreme in kot vidimo končano delo ter bližina Žajfnce, kjer je bil zagotovo tudi zbor in kratka priprava pred “akcijo”. Po končanem delu pa seveda analiza opravljenega dela, ki se je lahko malce zavlekla in se dopolnila še z “dežurstvom”, za primer, če bi spet zamelo.

Ob velikih količinah snega so se morali Cerkničani organizirati in udarniško očistiti pomembne lokacije po Cerknici, da je življenje lahko teklo kolikor toliko normalno. Kraj, kjer je nastala ta slika ne deluje preveč “strateško” pomembno, ampak mislim, da ni bilo ravno tako. Takrat so ta del skidali, ker se je tu ustavljal avtobus. Kasneje so to mesto uporabljali za zbiranje in pobiranje mleka. Tu se je vsako jutro čakalo na mlekarja, da je pobral mleko in ga odpeljal v mlekarno na Bloke. Upam, da ne bom preveč žaljiv, če rečem, da so se na takih krajih poleg mleka zbirala in analizirala tudi vsa dogajanja iz preteklega dneva ter noči, ki so se zgodila na območju Cerknice in širše okolice. Lahko bi rekli kar “prva jutranja kronika”.

Poleg tega je ta kraj služil za parkirišče tovornjakov in avtobusov. Tu je bila tudi priljubljena točka za zaustavljanje in kontrolo prometa cerkniške milice. Marsikatero vozniško dovoljenje je tu začasno ostalo pri miličnikih, avto pa na parkirišču. Mlajše generacije ta kraj bolje poznajo kot lokacijo za petkov in sobotni avtoštop v disko, v Selšček. Pa še bi lahko naštevali. No upam, da sem vsaj malo obudil spomine na to naše pomembno križišče, kjer je sedaj v bližini nov gasilni dom, Žajfnca pa na žalost že dolgo ne obratuje več.

140111338-001Z leve:

 • neprepoznan,
 • Anton Mihevc iz Cerknice.
 • Zadaj vidimo še nekaj Cerkničanov, ki so bili udeleženi pri kidanju snega.

140111338-002Z leve:

 • Žan Drenik iz Cerknice,
 • Turšič (imena nisem uspel zvedeti), mislim pa, da so ga klicali tudi Gešpin.

V potoku vidimo race, kakršne v Cerkniščici domujejo še danes. Vsaj to je ostalo od tistih dobrih starih časov.

Viri:

 • Rudi Mihevc iz Cerknice

Kraj: Cerknica
Datum: 1955
Avtor: neznan
Zbirka: Rudi Mihevc
Skenirano: 11. 1. 2014
Oblika: fotografija
2 komentarja leave one →
 1. Anonimno permalink
  6. 01. 2017 14:47

  prvi z leve Jože Brence (Malnarjev) in pa Turšič Ivan (Gšpinov)

 2. medvedd permalink
  9. 01. 2017 14:26

  Lepa hvala za dobrodošlo dopolnitev prispevka.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: