Skip to content

1930 Pudob – Trkanje velikonočnih pirhov

21. 04. 2014

130424735Čudovito je fotograf Bavec zabeležil dogajanje na vasi, v Pudobu pred Ponudovo hišo, enkrat pred drugo svetovno vojno na velikonočno nedeljo. Površni opazovalec slike, ki ni seznanjen z našimi navadami in običaji, bi bistvo slike lahko prav hitro spregledal. Meni pa je srce kar zaigralo, ko sem jo dobila v roke. To je presenetljivo lep fotografski zapis navade iz našega koščka domovine, ki se imenuje trkanje.

Hvaležna sem Mariu, da je iz skritih “zakladov” družinskih zbirk izbrskal tudi to zanimivo sliko.

Vinko Bavec je bil domačin, ki je s svojo fotografsko dejavnostjo deloval drugod – v Brestanici in Brežicah, zato je dobro poznal navade iz naših krajev. Ker pa je živel in delal drugje, se je dobro zavedal te naše posebnosti in je prav zato lahko napravil tako zgovorno fotografijo, ki pove več kot besede.

Od lanskoletne objave na to tematiko sem poleg današnje zanimive fotografije našla tudi tale krajši zapis o trkanju – iz približno istega obdobja. O prevarah med trkanjem je babnopoljski izseljenec Troha v ameriški časopis za slovenske izseljence med drugim zapisal:

Najbolj se pa velikonočnih praznikov veseli mladina, zlasti dečki šolskih let. Kdor hoče imeti vse potrebno za praznike, se mora že zgodaj pred Velikim tednom pripraviti, da zadosti vsem običajem: treba poiskati potrebne smole, s katero se zalije kurje jajce, ki se nato lepo pobarva. Take vrsti piruhi lahko dolgo kljubujejo ter se pri trkanju s piruhi mnogo priuhov odvzame, samo ako slučajno kateri poprej ne odkrije sleparije, nakar nastane velika sramota trkaču s smolenim jajcem.

Nova doba 7, št. 13 (objava iz leta 1931)

130424735-001

Le čigavo jajce bo bolj trdno? Komu se bo razbilo in ga bo izgubil? To je vedno ponavljajoče se in najpomembnejše vprašanje pri trkanju.

Zadaj z leve:

 • Anton Ponuda, Pudob (manjka na tem izrezu – na veliki sliki levo zadaj pri hiši), starejši možak, ki izpod svojih brkov resno opazuje dogajanje pred svojo hišo.
 • Prvi z leve na izrezu: Janez Mulc, Pudob, ki je tudi lepo, praznično oblečen, kot se za največji krščanski praznik spodobi.
 • Marija Intihar, Pudob; poročena k Šəmonovəm v Kozarišče. Marija drži jajce, da ga preizkusi s trkanjem.
130424735-002

Tudi med samim slikanjem se nekateri niso pustili motiti. Tale dva sta čisto pri stvari. Fant se pripravlja, da bo tolkel. Dekle pa drži in budno spremlja trkača, da slučajno ne bi udaril rahlo mimo, ker to pa NI dovoljeno.

 • Dekle v svetli, pisani obleki s temno pentljo na prsih je Amalija Ponuda.
 • Fantič v velikem, temnem klobuku in s kravato pod suknjičem je Franci Korošec.
130424735-003

Otroci so po svoje zatopljeni v igro z jajci – pirhi.

To jajce na tleh je precej temno pobarvano. So za barvanje uporabili samo veliko količino čebulnih lupin ali pa so dodali v vodo tudi projo ali kakšen drug teman dodatek za bolj močno barvo?

130424735-004

Jajce je bilo dragoceno, zato je bilo nanj treba paziti z veliko skrbnostjo in če je treba, tudi s celim telesom.

Ste opazili (zamjərkalə) z žeblji (s cveki) utrjene dečkove podplate?

130424735-005

Otroci so zatopljeni v opazovanje fotografa, moškim pa je besedičenje in prerekanje okrog
jajc bolj pomembno.

 • Moški, obrnjen proti desni, ki izteguje desnico je Lukov Jože tudi iz Pudoba. Gre pri tem dejanju za odkup jajca, ali se motim?
 • Urejeni mladenič z metuljčkom za vratom je Jože Baraga. Ne meneč se za dogajanje okrog njega pogled usmerja naravnost v fotografa.
 • Pred njimi stoji deklič v kapi, z obema rokama potisnjenima v žepe predpasnika – Amalija Mulec, Culcova.
 • Mož v svetlem klobuku obrnjen proti levi in z iztegnjeno levico pa je Janez, tudi iz Ponudove družine.

Slovarček:

 •  piruh: pirh
 • smolenim: z dodatkom smole

Viri:

 • Mario Žnidaršič
 • Ludvik Ponuda
 • Frank Troha Rihtarjev: Božični in velikonočni spomini; zbrala in uredila Alenka Veber

Kraj: Pudob
Datum: leta 1930 ali kmalu po tem letu
Avtor: Foto-atelje Vinko Bavec (žig na levi spodnji strani fotografije)
Zbirka: Ludvik Ponuda
Skenirano: 24. 4. 2013
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: