Skip to content

1961 Lož – Z vozom v mestu

23. 05. 2014
tags: ,

130312570-001Lorškove, mama Marija, stara mati Frančiška in Magda, so se z vozom odpravile po seno. Slikal jih je upokojeni oficir Tasić, ki je stanoval v občinski hiši, ki stoji za temi lipami. Levo je vidna streha Turšičeve hiše, pred njo pa drvarnica občinske hiše. Levo od nje so Šlosarjeva, Pekova in Jožlova hiša. Med lipami je vidna “štjәrna”, kjer so meščanke prale solato in drugo zelenjavo ter  hodile po vodo. V času slikanja ni bila tista ura, ko bi tam stale v vrsti in čakale na prosto korito.

Pri Lorškovih so po vojni, za delo na kmetiji, ostale le ženske. S kravami, torej na podoben način, kot je prikazano na tej sliki, so se odpravile tudi po drva, speljale gnoj na njivo in pridelke z nje. Kdaj je šel voz po mestu, so dobro slišali, saj je imel lesena okovana kolesa in je kar precej ropotalo.Glede na današnji čas, ko otrok skoraj ne vidiš več bosih, so tukaj skoraj vsi, kratkohlači pa kot zdaj. Včasih odrasli ljudje kakšne posebne obleke za poletje niso poznali, malo manj so se oblekli spodnjega perila, zavihali rokave, ženske slekle nogavice in že je bila poletna obleka tu. Telo moje stare mame je bilo pri 80-tih letih kot telo mladenke, ker je videlo sonce le enkrat na morju, ko je šla z nami na izlet. Na rokah do komolcev in nogah do kolen pa je bila starost bolj vidna, vendar nič v primerjavi z zdajšnjimi 50-letnicami, ki so večkrat izpostavljene soncu.
130312570-002 Na sliki z leve so, Frančiška Švigelj (Lorškova), Janez Joželj, Ivana Kočevar (Opkova), Franc Kočevar (Miklov)?, Franc Mlakar?, Slavko Joželj in Janez Mlakar.
130312570-003 Na sliki z leve so, mama Marija Švigelj (Lorškova), spredaj je Branko Mulec (Rajdkov), za kravo je Marija Joželj. Na vozu sedita Olga Hlabše in Magda Švigelj (Lorškova), med njima sedi majhen otrok Tomaž Levec. Skrajno desno je Lorškova stara mama Frančiška Švigelj.
Zanimivo mi je, kako se je Lorškova stara mama postavila pred fotografa, prav tako kot so se včasih, ko je bilo slikanje praznik in so se ljudje “tәmašnu odpraulә”.

Slovarček:

  • tәmašnu: lepo se oblekli, kot za k maši
  • štjәrna: vodnjak

Viri:

  • Magda Hlapše

Kraj: Lož
Datum: 1961
Avtor: neznan
Zbirka: Magda Hlapše
Skenirano: 12. 3. 2013
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: