Skip to content

1900 Planina – Gartnerjeva hiša (1)

15. 03. 2015

20150126_001Na fotografiji je nekdanja Gartnerjeva hiša v Planini, slika je nastala pred 1. svetovno vojno, verjetno proti koncu 19. stoletja.

Delček zgodovine povezane s to stavbo v Planini je že lepo predstavila Ivanka Gantar 06. 02. 2013 v prispevku 1931 Planina pri Rakeku – Trgovina Pungartnik. Pred Pungartnikom je imel v tej hiši trgovino moj praded Alojzij Gartner.

V naše kraje je prišel iz Lombardije, se ustalil v Planini in se leta 1882 poročil z Marijo Juvanec iz velike družine učitelja Janeza Juvanca in Marjete, rojene Stritar, ki je bila sestra Josipa Stritarja. Juvančevi so živeli pred tem na Uncu in pri Svetem Vidu nad Cerknico, odkoder so se priselili v Planino.

Vhodni vratni portal je izdelan iz naravnega kamna, nad njim na steni je številka 85. Gre za hišo na naslovu Gornja Planina 85. Z odlokom c. kr. okrajnega glavarstva v Logatcu z dne 25. oktobra 1910 je dobila hiša novo hišno številko 106. Danes ima naslov Planina 89.

Sama vrata so lesena masivna, nad njimi pa je viden izdelek umetnostnega kovaštva. Desno od glavnega vhoda je vhod v trgovino z nadstreškom, nad njim je na tabli velik napis GARTNER. Na oknih v prvem in drugem nadstropju so polkna, razen v pritličju, kjer so železni križi. Klop pred trgovino je brez naslonjala. Če bomo detajle primerjali z drugimi poznejšimi slikami, bomo lahko ugotovili, kaj se je spremenilo skozi čas.

Za zidom na levi se začenja dvorišče z vrtom in gospodarskim poslopjem. Mimo hiše pelje makadamska cesta, ki je povezovala Dunaj s Trstom. Desno naprej vidimo del sosednje hiše. Njena streha z ostrešjem se nekoliko razlikuje od današnje izvedbe po prenovi. Čigava je sedaj, vedo domačini. Nikoli nisem živel v Planini, zato marsičesa ne vem in ne poznam.

Vem, da je bil Alojzij Gartner trgovec in gostilničar, ne vem pa, v katerem času je imel gostilno. Iz pričujoče fotografije ni moč razbrati, ali se je prav tedaj, ko je bila posneta, ukvarjal tudi z gostinstvom. Ni mi znano, kdo je dal sezidati hišo na fotografiji. Lahko je bil to Alojzij ali pa nekdo drug, ki mu je hišo prodal pred stalno naselitvijo v Planini. Vsekakor je imel trgovino, najverjetneje ves čas z mešanim blagom.

Hiša stoji še danes, je skoraj taka kot nekoč, le trgovine ni več. Nekdanja vrata v trgovino so prezidana v okno. Nazadnje je bila v hiši gostilna Požar.

Dobro se še spomnim ostankov nekdanje makadamske ceste. V petdesetih in začetku šestdesetih let so bili še dobro vidni. Marsikoga je nekdaj popeljala iz domače vasi v svet. Neki fant iz Planine, imena se več ne spominjam, je odšel za slaščičarskega vajenca k mojstru na Bled. Tam mu je bilo zelo všeč. Nekega dne je poslal svoji materi v Planino kratko, a prisrčno pisemce:

Draga mati,

Pridite na Bled. Na Bledu je lepo.
Tudi mojster pravi, da pridite na Bled.
Zatorej, draga mati, pridite na Bled!

Srčne pozdrave vaš…

20150126_001-001Nekdaj so imele ženske predpasnike čez pas, ki so jih nosile čez krilo.

Na sliki imajo predpasnik vse tri ženske: ta z ruto, ki nosi jerbas na svitku vrh glave, in tisti dve pred trgovino. Med njima je deklica s klobučkom, izgledajo pražnje oblečene.

20150126_001-002 Kdo so ljudje na sliki verjetno ne bo mogoče nikoli ugotoviti, deklica bi lahko bila katera od Gartnerjevih hčera.

Med vrati v hišo in trgovino je prislonjeno kolo, tudi vreča ob vhodu, pred vrati v trgovino pa je mož s kolesom. V vreči bi lahko bila moka za peko kruha, kajti od leta 1890 dalje so imeli v tej hiši tudi pekarijo.

Vsekakor kolesi potrjujeta oceno glede nastanka fotografije, kajti v naših krajih so se pojavila prva taka dvokolesa okoli leta 1880. Konstrukcija prislonjenega kolesa kaže na čas ob koncu 19. stoletja oziroma na prelom stoletja, ko so kolesa začele uporabljati tudi ženske.

Slovarček:

 • c. kr. : cesarsko kraljevo

Viri:

 

Prispevek je napisal: Janez Lavrenčič

Kraj: Planina pri Rakeku
Datum: neznan, med 1890 in 1910, najverjetneje okrog 1900
Avtor: neznan
Zbirka: Janez Lavrenčič
Skenirano: 26. 01. 2015
Oblika: fotografija nalepljena na karton

8 komentarjev leave one →
 1. Anonimnež permalink
  17. 03. 2015 07:32

  Samo kot dodatek, tej zanimivi sliki: v omenjeni stavbi je bila dolgo vrsto let zelo znana gostilna Požar, ki je že dolgo ni več….Že nekaj let pa jo njeni sedanji lastnik prodajajo.

  Všeč mi je

  • Janez Lavrenčič permalink
   19. 03. 2015 14:40

   Hvala za dodatek, tega dejstva res nisem dovolj dobro poudaril.

   Všeč mi je

 2. Aleš permalink
  20. 01. 2022 21:27

  Zanima me kje živite jaz sem od rojstva planinčan tako kot moj oče Ivan in dedek Alojz zanima me ali imava iste prednike ali korenine?

  Všeč mi je

 3. 9. 08. 2022 13:03

  Nádherné fotky, vzpomínky a vůbec vyprávění.
  Děkuji Janezku…
  Jarek

  Liked by 3 people

Trackbacks

 1. 1918 Planina – Gartnerjeva hiša (4) | Stare slike
 2. 1916 Planina – Fani Žitko (1) | Stare slike
 3. 1917 Planina – Na dopustu | Stare slike

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: