Skip to content

1939 Markovec, Beli malen – Pred Okoliševo hišo

21. 04. 2016

160408959Pred Okoliševo hišo v Belem malnu so se slikali, ko sta Rezka in Angela, Peruškovi iz Viševka, obiskali sestro Franjo, ki se je takrat že deset let pisala Petrič … Z njima je prišel sovaščan iz Viševka, Janez Žnidaršič, Žurgov. Za slikanje so se postavili še Franjin mož in hčerka Danica ter sosedova dojenčica, ki sedi v Franjinem naročju. Hči Danica s torbico v roki stoji v sredini pri gartrouži in lilijah. Njeni teti, v tistem času obe še dekleti, stojita ob desnem robu slike, med njima Žurgov Janez, njun svak in hišni gospodar Matija Petrič pa je na levi; žena Franja edina sedi in drži v naročju Marijo Petrič, Belmalensko.

Hiša pred katero stojijo je tipična pritlična delavska hiša tistega časa, zgrajena večinoma iz kamna s tremi ali štirimi prostori, ometana le na grobo ali sploh ne, z zelenimi ali rjavimi enojnimi ali dvojnimi dvokrilnimi okni in vrati z vstavljenimi tablami. Okoli raste drevje, spomladi do krošenj pobeljeno z apnom in skrbno obrezano, greda za zelenjavo ob hiši je z lesom ograjena pred kokošmi in divjadjo; na vrvi med drevesi se ob sončnih dneh suši perilo … Ženske poskrbijo, da je hiša snažna in čedno urejena: da so na oknih šipe čiste in zavese oprane, da vedno cvete kakšna roža. Rojevajo in vzgajajo otroke, obdelujejo (najeto) njivico ali hodijo na žernado, si izmenjujejo pomoč, recepte, semena, nasvete in novice … Moški hodijo na šiht in so zadovoljni, da imajo delo in da družina uspeva. Ob nedeljah po maši gredo morda k Benčinu na dva deci, kjer prefajtujejo vse sorte …Najbrž je bila tistega nedelja ali praznik. Slednjemu pritrjujeta tudi šopka v rokah Reze in Angele. Ker so v šopkih georgine, vsaj tako se zdi, je slika mogoče nastala julija ali avgusta. Tudi lilije cvetijo nekako tedaj. Le kaj so praznovali? Je bila vzrok praznovanja Danica, ki so jo postavili v sredino med rože? Je v beli oblekici mogoče zaradi prvega obhajila? …. So od nekod prišli ali se kam odpravljajo? So se samo za slikanje tako praznično oblekli?… Razporedili so se na široko, tako da je prostora za Angelino postavo kar nekoliko zmanjkalo in tudi njen šopek se ne vidi dobro. Videti je, da je tudi hiša na sliki – Matija jo je zgradil sam in zanjo dobil vselitveno dovoljenje leta 1925 – namenoma izpostavljena, saj so odprli okna, da se vidijo bogato izvezene zavese – Angelino delo – in cvetoče rože, ki jih je negovala skrbna roka. Postavili so se na sprednjo stran hiše, ki je najbolj sončna in zelena … Kar natančno so premislili – oni ali fotograf – kakšna naj bo slika: nazorna, bogata, a tudi malo romantična in s čim več lepega …

160408959-001Kakšno okno: razkošna rišelje vezenina na belem platnu za zaveso, odprte oknice in pelargonija med njimi – pravi simbol toplega doma in družinske sreče. Oče je resen, mati se je blago nasmehnila, otrok pa veselo in nedolžno gleda v svet. Dojenčica Marija ni v materinem naročju, a se prav dobro počuti tudi na sosedinem kolenu. Morda je njen nasmeh namenjen materi, ki stoji na fotografovi strani. Istočasno je bil namreč narejen še en posnetek, a se je slika izgubila. Na njem je tudi Marijina mama, ki so ji vsi rekli Belmalnarca ali Belmalenska mami. V tistem času je bila gospodinja na obsežnem posestvu z mlinom in gostilno, kamor je na frakelj žganja zahajal tudi Oton Župančič, ko je bil na dopustu v Koča vasi (v letih 1932 in 1933) in je o njem napisal celo pesem.

160408959-002Poletno rastlinje kar žehti od bujne rasti in ljudje med njim se držijo nadvse praznično. Ženske so sfrizirane po modi in tudi obleke so čedne in privlačne. Moška sta v belih srajcah s kravatama, Matija tudi v suknjiču.

Dekleti se bosta kmalu poročili: Reza k Srpanovim, Angela h Gržetovim … Franja bo svojo dojenčico dobila leto pozneje … Lep dan je bil, ko so se slikali. Že kmalu pa je prišla vojna, v kateri sta žalostno umrla oba moža s te slike, ostale so le ženske in otroci …

Slovarček:

 • s tablami: način izdelave vrat iz masivnega lesa
 • gartrouža: vrtnica
 • na šiht: na delo v tovarno
 • prefajtujejo: razpravljajo, možujejo
 • žernada: dnina

Viri:

 • Darja Dujmenovič, Markovec, april 2016, ustno

Kraj: Markovec, Beli malen
Datum: 1928
Avtor: ni znan
Zbirka: Darja Dujmenovič
Skenirano: 8. 4. 2016
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. 28. 10. 2016 10:21

  Opozorili so me, da sem v tem prispevku naredila napako: V prvem odstavku sem narobe zapisala, da je na sliki Janez Žnidaršič, pravilno pa je Lojze Žnidaršič, Janezov sin, Žurgov iz Viševka. Vsem prizadetim se opravičujem.

Trackbacks

 1. 1962 Markovec – Razglednica iz Vrbe | Stare slike
 2. 1933 Koča vas – Srečanje z Otonom Župančičem | Stare slike
 3. 1928 Markovec, Beli malen – Gradnja še enega mostu | Stare slike
 4. 1924 Markovec – Markovški fantje | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: