Skip to content

1948 Sv. Vid – Tržiška teta

7. 06. 2017
tags:

Slika birme iz daljnega leta 1948. Slikano pred župniščem Sveti Vid. Birmanca sta bila brat in sestra Meden iz Osredka, obkrožena s sorodniki in prijatelji. Današnje dve sliki povezuje ena oseba.

Po navodilih svoje 97 letne tete, ki žal zelo slabo vidi, ima pa izreden spomin, sem med njenimi slikami našla današnji dve sliki. Kot zanimivost je omenila očetovo sestrično, ki se pojavi na obeh slikah in jo bom prepoznala po njeni značilni obleki in torbici. Grubenške poznam in ena neznana oseba ob strani – to je ona. Tržiška teta so ji rekli. In vedno se je pojavila tam, kjer se je kaj dogajalo in zelo rada se je slikala. In ista oseba na birmi, to je spet ona. Ko pa ugotovim, da je na zadnji strani slike še njen zapis, me pot kar sama popelje do Medenovih v Osredek. Tam skupaj ugotovimo, da je takratni birmanec sedanji gospodar France in birmanka njegova sestra Marica, ki je bila poročena v Cerknici pri Dragoliču. Z njihovo pomočjo smo prepoznali še ostale.

Deklici spredaj sta Fanika in Pepca Meden (sestrici od birmanca), deček poleg je Tone Intihar (Krncov), dekle za njimi je sestrična birmancev iz Otav Mima Popit.

Levo stoji teta iz Tržiča Ivanka Šumi, ob njej je mama birmancev Jožefa Meden. Pred njo v temni obleki je stara mama Ana Meden in birmanec France Meden ter za njim njegov bratranec in birmanski boter France Popit iz Otav.

V beli, zelo lepi birmanski obleki s šlajerjem v laseh je birmanka Marica Meden.

Zadaj stojijo: klicali so jo Tuči – Franckina sorodnica iz Italije, nato Francka Šivec por. Turšič, Frančiška Intihar (Krncova) in sestrična birmancev Ivanka Čope iz Dolenje vasi pri Cerknici, kasneje poročena Radovan.

Popolna zadnja stran, kot si jo lahko le želimo pri starih slikah. Napisano čitljivo, z vsemi podatki. Tako vemo, da je slika nastala na birmi Medenovih otrok 18. 7. 1948 in da je bila poslana v Osredek na Grubence k bratrancu 23. 8. 1948 od sestrične iz Tržiča.

Istega dne je prisotnost fotografa izkoristila tudi vsa družina Grubenških iz Osredka s svojo tržiško sestrično. Slikani pred župniščem pri Svetem Vidu.

Družina Hiti: sin Alojz, zadaj hči Marija, mama Antonija in ata Anton, hči Vida, pred njimi je njena hčerka Vidka in skrajno desno očetova sestrična iz Tržiča – ista obleka in torbica.

Slovarček:

  • šlajer v laseh: vlečka v laseh

Viri:

  • Marija Obreza
  • Veri Meden
  • Ivanka Radovan

Kraj: Sveti Vid
Datum: 18. 7. 1948
Avtor: neznan
Zbirka: Marija Obreza
Oblika: 2 fotografiji

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: