Skip to content

1938 Jermendol – O “vinkeštah”

7. 07. 2017

Za binkošti leta 1938 so se v Jermendolu, kjer je bila znana gostilna Josipa Plosa, slikali fantje in dekleta z Babne Police, Poljan, Šmarate in še od kje. Prišli so plesat in se poveselit, saj so binkošti, ki jim tukaj po domače rečemo vinkešte, velik praznik. Ne vemo, kdo je avtor fotografije, poznamo pa skoraj vsa imena fotografiranih fantov in deklet.

Prvi z leve sedi na tleh Stanko Grbec, Novakov z Dolenjih Poljan, rojen leta 1921. Med vojno, o kateri v času na tej sliki še ni ničesar vedel, je bil v Štirinajsti diviziji, potem, ko je bila družina pregnana v Pudob in hiša požgana. Izučen je bil za čevljarja in tam nekje leta 1955 je napravil prve meni namenjene čeveljce, pravzaprav sandale … Najbolj mi je bilo všeč jemanje mere, ker me je svinčnik tako prijetno požgečkal po stopalu, ko ga je čevljar občrtal na papirju. Žal merjenja ni hotel ponoviti, dovolj je bilo enkrat, je rekel. Sandali so bili rjave ali temnordeče barve in skorajda že premajhni, ko jih je končno utegnil dodelati, saj je čevljaril bolj v slabem vremenu, v lepem pa kmetoval … Težkemu življenju navkljub je Stanko dočakal krepko preko devetdeset let.

Poleg njega je fant, ki se je pisal Almajer. Je bil iz Kozarišč, z Vrhnike ali od kod drugod? Poleg njega je Stankov sovaščan s Poljan, po domače Mežnarjev, s priimkom Škrbec. Je to Karel ali njegov brat; mogoče kdo drugi? Je pa zagotovo z Dolenjih in ne iz Gorenjih Poljan, kjer so tudi imeli Mežnarjevo družino, kot skoraj v vsaki vasi.

V drugi vrsti je prvi na levi Lojze Levec, Bazizlov iz Viševka, poleg pa Tastarih Francka z Babne Police. Sledi še eden od Mežnarjevih s Poljan. Kaj pa, če je to Karel oziroma Karol, po domače kar Korle? Čez rame ga drži Janez Špeh, Gržetov iz Podgore. Janez je drugo roko položil na ramo Novakovi Micki, Stankovi sestri z Dolenjih Poljan, z druge strani pa jo čez rame drži mladenič iz Loškega Potoka, čigar ime se ni ohranilo. Poleg njega je Mežnarjevo dekle s Poljan, a ne vemo, kako ji je bilo ime. Zadnji na desni je Jernejčkov Feliks, Truden iz Šmarate, kot je tudi njega skrbno zapisala Fani Truden po spominih svoje mame.

Dan je moral biti res lep in razpoloženje nadvse praznično. Oblekli so najboljše poletne obleke, privezali kravate, pripeli ali prijeli v roke šopke … Ravno je cvetela in dišala jerebika in vsak je dobil vejico v roke, kakor so jih bili naučili stari fotografi, da so bile slike lepše in dragoceni trenutek, ki je ostal na fotografiji, videti bolj svečan. Nekaj fantov ima šopek ali vejico asparagusa tudi na reverju. So jim ga dala dekleta?
Micka ima oblečeno zanimivo obleko z nabranimi rokavčki, belo stilizirano pentljo pod vratom in svetlim gumbom na paščku, ki jo drži. Ji je obleko sešila prijateljica in soseda Okoliševa Rezka ali kdo drug? … Kravate fantov so široke in črtaste, dekliške obleke svetle in poletne … Zadnji na desni ima z reverja v prsni žepek speljano svetlo kietenco, mogoče od žepne ure … saj zato pa je žepna, da se nosi v žepu in ni treba, da jo je videti, ali ne?

Človek si lahko samo želi čimveč takih vzornih zapisov na slikah. Fotografija ogromno pove, skupaj z besedami pa še trikrat več.

Drugi, starejši zapis na hrbtni strani je ohranil čas nastanka slike: “Spomin Jermendol Binkošti 1938” …

Slovarček:

  • kietenca: verižica
  • vinkešte: binkošti

Viri:

  • Fani Truden, Stari trg, junij 2017, ustno

Kraj: Jermendol
Datum: binkošti 1938
Avtor: ni znan
Zbirka: Milena Ožbolt
Skenirano: 13. 6. 2017
Oblika: fotografija

Fotografija in del prispevka je objavljeno v oktobrski številki 2017 glasila Obrh na strani 45.

Dodajte komentar

%d