Skip to content

1975 Cerknica – Pri Klemenovih

15. 07. 2017

Sliki predstavljata manjšo ” betonsko veselico” pred Klemenovim kozolcem v Cerknici, ki jo je posnel Štefan Bogovčič, ki je slučajno prišel mimo.

Včasih so ljudje vso opeko za izdelavo hiše naredili sami doma. Največkrat so v peskokopih sami nakopali tudi ves potreben pesek. Tako so tudi pri Klemenovih leta 1975 začeli z izdelavo betonske opeke za novo hišo. Imeli so mešalec za beton in stiskalnico oziroma model za izdelavo betonske opeke. Zbrali so se dela vajeni možakarji in delo je kar samo steklo.

V takih trenutkih so si med seboj pomagali svojci, sosedje in prijatelji. Spredaj na levi strani v karirasti srajci vidimo Alojza Obrezo – Cibkovega in na desni Marjana Knapa, kako polnita mešalec. Cibkov Lojz je bil njihov sosed v Dolenji vasi. Zelo rad je hodil pomagat ljudem, ki jih je cenil. Če pa je ob tem dobil še kašen kozarec vina, je bil pa sploh zadovoljen. Desno za mešalcem, v svetlejši majici in z lopato v roki je Ivo Knap, za njim v vratih pa Vanja. Zadaj vidimo še dva, ki sta verjetno delala s stiskalnico, v katero so dali beton, ga dobro potlačili, stisnili in nato previdno, s podlago, odložili opeko na prostor, kjer se je sušila. Kdo sta ta dva nismo povsem prepričani, vendar je levi lahko Marjanov bratranec Jože Čenčur in desni Jože Kebe – Štefetov. In tako so delali vsako popoldne po službi, do trdne teme, kar nam potrjujejo tudi močne sence prečnikov kozolca.

Pa še en spomin vezan na Cibkovega Lojza. Ukvarjal se je z izdelavo lesenih stvari za domačo rabo, od pletenja košev do izdelave lestev. Ko je izvedel, da bosta Marjan in Vanja začela graditi hišo, jima je takoj prinesel v dar leseno kištico za cveke, dve leseni kozi in lestev v obliki črke A, saj je dobro vedel, kaj bosta potrebovala. Kištico za cveke imajo pri Knapovih še danes.

Slovarček:

 • kištica: lesen, zabojček z ročajem in pregradami
 • cveki: žeblji
 • koze: zidarske stolice

Viri:

 • Vanja in Marjan Knap

Kraj: Cerknica
Datum: 1975
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Zlatko Bogovčič
Skenirano: 12. 11. 2013
Oblika: 2x negativ 6×6

3 komentarji leave one →
 1. 15. 07. 2017 08:02

  Tudi po Loški dolini smo tista leta vsi novograditelji en-čez-druzga delali betonske zidake… Tudi jaz. 🙂

 2. irena permalink
  15. 07. 2017 12:39

  o, tega se pa spominjam, lp Irenca

Trackbacks

 1. 1974 Dolenja vas – Zidarja | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: