Skip to content

1948 Cerknica – Trgovina Tabor

12. 04. 2019

Pred trgovino

Slika je nastala pred Žumrovo hišo okoli leta 1948. Na skupinski sliki so zaposleni trgovine Tabor, ki se je tja preselila iz Hrenove hiše. Vhod v trgovino je bil skozi vrata na levi strani slike. Pred vojno je imel tu Ivan Žumer prodajalno tobaka.

Kot je bilo rečeno že v uvodu, gre za sliko kolektiva trgovine Tabor. Skupinske slike so takrat največkrat nastajale ob priložnostih, kot so bile obletnice, prazniki, otvoritve in podobno. Glede na to, da je bila omenjena trgovina v tem času na novo odprta, predvidevamo, da je slika nastala prav zaradi tega.

Pročelje pritličja Žumrove hiše, kot je prikazano na sliki, danes ni več tako. S prvo prenovo leta 1959 in otvoritvijo Delikatese in Špecerije je bilo obnovljeno in spremenjeno tudi to. S tem je stavba dobila tudi Cerkničanom dobro znane praskanke, ki jih je v svež omet naredil slikar Lojze Perko. Zamenjana so bila tudi vsa okna in vrata, s čimer je trgovina dobila velika izložbena okna in široka vhodna vrata. Še najmanj je spremenjen trotoar, ki je še danes skoraj tako visok in zaradi tega kriv za kakšen opraskan odbijač ali odtrgano registrsko tablico na avtu. S tem se pri obnovi zagotovo niso ubadali, saj je bilo avtomobilov malo, nizkih odbijačev pa še manj.

Spredaj stojijo, od leve proti desni:

  • prodajalka Sonja Gabrenja z Unca,
  • šef oziroma poslovodja Anton Kraševec,
  • prodajalka Ančka Jenc – Zajčkova iz Cerknice.

Zadaj stoji:

  • prodajalec Janez Otrin z Rakeka.
Iz napisa na zadnji strani je razvidno, da se je trgovina imenovala Tabor. Priznati moram, da me je ime malce begalo, saj nekako bolj paše na Plac, kjer je Tabor v neposredni bližini in so tam tudi že bile trgovine. Ampak ne, nedvoumno gre za ime trgovine v Žumrovi hiši.

Slovarček:

  • trotoar: pločnik

Viri:

  • Anka Kraševec

Kraj: Cerknica
Datum: 1948
Avtor: neznan
Zbirka: Anka Kraševec
Skenirano: 1. 2. 2019
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: