Skip to content

1930 Vrhnika – Mežnarjevi dve in dve neznanki

27. 01. 2021

 O tej sliki ne vem ničesar, razen da izhaja iz zbirke Ivanke Janežič v Vrhniki in prikazuje dve dekleti oziroma mladi ženi v enakih oblekah. Kraj nastanka ni znan, fotograf tudi ne, domnevam le, da sta dekleti iz Vrhnike. V opombi sicer piše, da sta Mežnarjevi, a kaj pomaga, ko ima vsak vas vsaj ene Mežnarjeve.

Za njima je poslikan fotografov zaslon, pod nogami trava in kamnite škrle, na travi stol iz okroglega lesa. Desno dekle je koketno prekrižalo noge in se rahlo naslonilo na kolegico ali sestro in pri tem živahno pogledalo nekoga poleg fotografa.

Oblečeni sta popolnoma enako, kar je bilo tisti čas in še nekaj časa potem velika moda in dovolj zahteven podvig tako za žep kot za šiviljo. Dekleti imata povsem enako krojeni obleki, enaki torbici v obliki pisma, kakršne smo videli na sliki dvojne poroke iz iste zbirke, enaki frizuri, kolikor so lasje dopuščali; enake nogavice ali enake gole noge in – domnevam – tudi enake čeveljce. Pri eni se razločno vidi prstan, pri drugi ne, a ni rečeno, da ga nima. Tudi za tega ne vemo, ali je poročni, zaročni ali prstan kar tako. Ohlapen kroj obleke s spuščenim pasom sem najprej samoumevno imela za modno muho tistega časa, ampak – kaj pa, če je tisti prstan res poročni in je prostor v obleki namenjen rastočemu novemu Zemljanu? Kaj pa potem drugo dekle? … No, zdaj pa že pretiravam – poročeni ali ne, noseči ali (najbrž) ne: tu sta, lepi sta in iz nekega minulega časa prijazno kukata k nam.

Tudi ti dve ženski iz albumov Ivanke Janežič sta popolnoma neznani, posnetek pa je nedvomno vsaj trideset let starejši od prejšnjega – izdajajo ju oblačila, če že nič drugega ne vemo. Zdi se, da gre za mater in hčer, fotografirani sta pred fotografskim zaslonom z naslikanim stebrom in palmovim listom, ki dajeta vtis, da smo nekje v Grčiji, pod nogami imata preprogo. Ženski z resnima, razločnima obrazoma sta precej bogato opravljeni, zlasti mlajša ima poleg svilenega pasu in okrasnih trakov na krilu tudi uhane in dolgo verižico, na kateri ima morda za pas zataknjeno srebrno damsko urico (z letnico 1905, kakršna je bila nekje pri nas doma), pod vratom pa, zanimivo, kravato ali nekaj kravati podobnega, zataknjenega pod prečni pašček na bluzi. Nehote spominja na nošo sufražetk iz začetka 20. stoletja v kakem filmu, celo frizura je nekam, recimo, samosvoja, sproščena. V rokah drži cvet nageljna, starejša ženska, pred njo pa nekaj kakor robček. Pri mlajši se na sredincu vidi (poročni?) prstan, starejša pa ima povrhu scela krojene obleke oblečen še črn nedeljski predpasnik do pasu, najverjetneje židan in zavezan s pentljo spredaj v pasu, kar se zdi nekoliko posebno.

Če malce primerjamo obe fotografiji, je hitro jasno, kako se je ženska noša v času med posnetkoma močno spremenila: krila so se skrajšala, obleka je postala bolj udobna, lasje so smeli biti zdaj kratko postriženi in ne več spleteni v trdo kito, nosili so se kodrčki spredaj ob obrazu, nekatere so se postrigle celo na “bubi”, kar je pomenilo visoko podstrižene lase na vratu. O steznikih ni ne duha ne sluha več, pod krilom so kombineže in hlačke s kratkimi hlačnicami – dolge spodnje hlače z razporkom “na frštajn” in (flanelasta ali platnena) spodnja krila so odšumela v pozabo, nogavice so tanke bombažne ali celo svilene, pripete z držki na pasu. Moda, ki se sicer rada ozira nazaj, je šla tudi od tu seveda še naprej svojo pot in dandanes se ne meni ne za spodobnost in sramežljivost ne za zdravje, ne udobje, še za lepoto ne, saj ženske hodi (m)jo okoli poljubno razgaljene (do zapovedane meje), z dekolteji iz katerih buhtijo obline, z golimi gležnji sredi zime, v tesnih hlačah, da se vidijo klobasice na stegnih in v majicah, ki tesno objemajo mišelinke okoli pasu (mišelinke so tudi “izum” sodobnih časov, v letih s teh slik je bilo zelo malo debelih ljudi); modrci so kljub svoji domnevni modrosti končali v smeteh ali se prelevili v push-up-e… No, seveda, ženske z okusom in nekaj denarja so še vedno v svojih oblačilih lahko lepe, privlačne, sproščene, dostojanstvene … hm. Le v krilu v vsakdanjem življenju skoraj ni nobene več, ne mlade ne stare … “Hudo je, če baba hlače nosi!” so jadikovali starci iz preteklosti – so že vedeli zakaj … ja, tisočletna patriarhalna ureditev družbe se izgublja …

Slovarček:

 • škrle: naravne ali le grobo obdelane kamnite plošče; skril
 • mišelinke: obroči sala okoli pasu, ki spominjajo na avtomobilske gume (oziroma reklamo za gume znamke Michelin
 • push-up: modrc, ki potisne prsi navzgor
 • židan: svilen

Kraj: ni znan, domnevno Vrhnika ali okolica
Datum: ni znan, domnevno okoli 1905
Avtor: ni znan
Zbirka: dr. Vladimira Janežič
Skenirano: 18. 6. 2020
Oblika: kopija fotografije in fotografija

2 komentarja leave one →
 1. Jožef Petrič permalink
  5. 07. 2021 22:39

  Dekleti na sliki sta res Mežnarjevi po domače.
  Sedi Julijana Palčič poročena Porok. Mama Ivana Poroka, Ivanke Porok poročena Petrič
  na Vrhniki pri Ložu po domače pri Okoliševih – moja mama ter
  Gabrijela Porok poročena Štajer – še živi v Postojni.
  Njena sestra na sliki stoji in je Frančiška Palčič poročena Hauptman – Dane pri Ložu

 2. 6. 07. 2021 07:31

  Najlepša hvala za to lepo presenečenje – res nisem pričakovala, da bomo še izvedeli toliko o osebah s slik!

Dodajte komentar

%d bloggers like this: