Skip to content

1960 Nova vas – Sejmarska družba

3. 02. 2022

Brez Bločana ni sejma! Tako je govorila sejmarska tradicija v naših krajih in daleč naokoli. Na Blokah je bil tradicionalni jesenski sejem na god sv. Mihaela, 29. septembra, ki se je odvijal že kmalu po ustanovitvi samostojne bloške župnije, sredi 14. stoletja. Obdržal se je v vseh stoletjih in le v času najhujših turških vpadov leta 1472, ko je bila požgana tudi farna cerkev, je bil sejem prestavljen z Blok v Lož. Živinski sejmi so bili v Novi vasi osrednji gospodarski in družabni dogodek tudi še v letih po 2. svetovni vojni, posebej dokler je delovala samostojna KZ Nova vas, ki je bila po politični odločitvi v letih 1960/61 priključena KZ Cerknica. Kot nam kaže današnja stara slika, pa ni dobrega sejma brez dobrega likofa!

Daleč v preteklosti sta bila na Blokah organizirana celo dva sejma. Zimski sejem je potekal tretjo nedeljo po novem letu in je bil zato imenovan predpustni sejem. To je bil, poleg drugega, tudi primeren čas, da so se pokazala za možitev godna dekleta in se je kupilo kaj blaga za v balo. Drugi in še starejši je bil že omenjeni Mihaelov sejem. Že Valvazor je pisal, da ta sejem na sejmišče pri Fari privabi tudi več tisoč ljudi. Ljudje so prihajali od blizu in daleč, iz slovenskih dežel Cesarstva, pa tudi Hrvati, Čiči, Liburnijci in Uskoki. Posebej veliko je bilo na Mihaelovem sejmu živine. Uradnik snežniške graščine je po svoji dolžnosti oznanjal sejmarjem sejemski red, posebej o strogem spoštovanju časa med žegnanjskimi mašami:

Kar ta šmihelski somenj antiče, bo dva dni držan ponavadi; danes celi dan in jutro. Pa jutro, ki je nedela ne smej nobeden prodajati ne zjutraj ko bo maša in pridiga, ne ob desetih med Andohtjo, ne popoldne per keršanskim navuku; kdor bo takrat kaj prodajal, bo na životu štrafan. Jest in še eden bomo zmeraj okoli hodili. Če bomo ktiriga prodajat dobili, zamerkajte, bo meni bolje ko njemu. Po pervi maši pa noter do desete, po deseti do keršanskiga navuka in po keršanskem navuku le prodajajte. Nobeden vam ne mora braniti in ne bo branil. Somenj oba dva dni terpi. Zdaj pa dobre volje bodite, jejte in pite, pa name ne pozabite!”

Že med svetovnima vojnama je bi sejem od Fare prestavljen v Novo vas, na prostor kjer je danes osnovna šola, občina, pošta … Po začetku izgradnje dvorane TVD Partizan, v letu 1954, pa se je sejem, ki se je skrčil le na živinskega, preselil na dvorišče med stavbo KZ Nova vas in velik zadružni skedenj. Najprej je bil organiziran vsak četrtek, nato pa vsakih 14 dni. Zelo priročno je bilo, ker je bila v stavbi KZ Nova vas tudi t. im. zadružna Menza. Tako je bilo okrepčilo vedno pri roki, uspešni sejmarski dnevi so se lahko primerno zaključili. V tej stavbi je bila do leta 1938 Modicova gostilna s prenočišči, nato pa Hranilnica in posojilnica ter Lenarčičeva trgovina in gostilna. Po vojni je bila stavba nacionalizirana in v njej je bil najprej sedež KOZ(e) – Kmetijsko obdelovalne zadruge in nato KZ Nova vas. V menzi je bila tudi kuhinja. Vampi, golaž, ajmoht in kakšna klobasa je bilo vedno na voljo. V menzo so poleg zadružnikov hodili na hrano samski učitelji in učiteljice, miličniki, občinski uradniki, žejo pa gasili vsi po vrsti, posebej pa sejmarji.

Na današnji sliki vidimo nasmejane sejmarje po uspešnem zaključku sejma, ob vinu v živahnem pogovoru. To so bili časi, ko na vasi ni bilo radijskih in televizijskih sprejemnikov, redki so imeli naročen kakšen tedenski časopis, npr. Kmečki glas. Novice so se izvedele na sejmu in po njem ali v nedeljo po maši, pa naj bodo to gospodarske, o živini, krompirju in lesu, posebej potem ko je za kmete prenehal čas obveznih oddaj. Pomembne pa so bile tudi kakšne druge sicer skrivne novice, samo za moško družbo, n. pr. če se je izvedelo o kakšnem neprimernem ferkerju.

V gostilniški sobi v menzi so v krogu sedeli bloški gospodarji. Po dolgih povpraševanjih so bili to možje (drugače kot piše na sliki):

Od leve:

 • Mihov Matija iz Topola,
 • Čičkov Ivan iz Nove vasi (razoglav),
 • Milavcov Lojze z Volčjega (s kravato),
 • Srebrnakov Pepe iz Nove vasi (z obvezano roko),
 • še neprepoznan sejmar,
 • Petrasov Jože st. iz Nove vasi (brko),
 • z boka pa vidimo Primožanca Janeza iz Nemške vasi, ki je bil, kot kaže, glavni poročevalec.

Primožanc, letnik 1899, je bil  že avstrijski soldat, bojeval se je na Soški fronti in bil poznejši Majstrov borec ter živ bloški leksikon. O Talijanih, ki so bili na teh povojnih sejmih glavni kupci bloške živine, je znal prav gotovo veliko povedati.

Zadnji bloški vol je bil prodan leta 1997, sejmi pa so se v Novi vasi končali še v času socialistične Jugoslavije. KZ Cerknica je pred leti žalostno propadla in Občina Bloke je iz stečaja letos (2022) odkupila velik del njenega imetja. Žal je stavba z znamenito zgodovino sredi Nove vasi, v kateri je bila tudi zadružna Menza, pozneje pa tudi poslovalnica Ljubljanske banke in tehnična trgovina Novolit, primerna le še za rušenje. Zadružni skedenj pa je podrla poletna nevihta z viharjem že pred leti. Upajmo na uspešen nov začetek in čez kakih 50 let bo o tem spet lahko nekdo napisal prispevek za Stare slike. Bloška občina je Mihaelovo sprejela za svoj občinski praznik in in v novi izvedbi obudila starodavni sejem.

Bloški učitelj in pisatelj Venceslav Winkler je l. 1932 o tem sejmu napisal pesem:

Mihelovo

Krave po osem. Voliči po sedem.
Pa so prodajali ves božji dan.

Mešetar prodaja, kupuje, kriči.
Svetec z besedo, krčmarji s pijačo.

Čevlji, obleka in lonci in škafi,
ko so raztresli se vsak v svojo stran.

Pri Fari pa ves čas zvoni in zvoni.
Vrnil Mihelj se je v cerkev domačo.

Svetec Mihelj je odrinil zapahe,
orgle bučijo skoz vas.
Potem se napotil je reševat duše,
pravkar je šel mimo nas.

Pa se ozrl je čez vas in čez gmajno:
duša nobena za svetcem ne gre!
Vse so s harmoniko in staro lajno
zviti krčmarji ujeli v roke.

Slovarček:

 • Talijani: Italijani
 • ajmoht: obara
 • Andoht: pobožnost
 • ferker: iz nemščine, Geschlechtsverker (občevanje)

Viri:

 • France Škrabec, Nova vas
 • Milka in Lojze Škrabec, Nova vas
 • Lojze Turk, Volčje,
 • Jože Lavrič Cascio: Bloke središče Kranjske, september 2013

Kraj: Nova vas
Datum: 1960 (ocenjeno)
Avtor: Foto Erjavec Stična
Zbirka: Lojze Turk, Volčje
Skenirano: 21. 12. 2021
Oblika: fotografija

9 komentarjev leave one →
 1. anacunder permalink
  3. 02. 2022 09:35

  Odličen prispevek. Spominja me tudi na mojega ata, ki je na Bloke hodil kupovat vole.

 2. 3. 02. 2022 09:38

  Ko so v Podložu okoli Mihelovega kopali krompir, so otroci včasih opazovali tanke niti pajčevine, ki so letele po zraku. “Kaj pa je to?” so spraševali. “Pa pajčoune griedo u semin!” So jim pojasnili stari. “Na Bloke!” Pajčevine še včasih letijo , samo sejma ni pa več…

 3. Anonimno permalink
  3. 02. 2022 14:24

  Odličen prispevek.
  Po pripovedovanju starega strica. Ko je bil sejem še pri Fari, je bil to velik dogodek, saj so prišli ljudje z zelo oddaljenih krajev, razno blago in živina je bilo na prodaj. Zanimivost za takratne čase je bil na sejmu temnopolti človek, ki je imel udomačeno opico. Nepozabno za staro in mlado takrat na Blokah. Za takratne čase izobraževalni, spoznavni in dopustniški dan.

 4. anonimnež permalink
  3. 02. 2022 16:38

  Naš sosed, moj znanec Milče, njegov oče je med II. svetovno vojno leta 1942 tragično končal v teh krajih, je na ta semenj in na tem področju kupoval vole. Domov v kraj Dolnja Bitnja so prišli peš, kot so dejali “h nogam”, kar ni bilo tako blizu in ne s kakšnim kamionom. Mladi voli, ki so bili nato zrejeni do več kot 1000 kg in so znali “voziti” so bili najlepši in najmočnejši v dolini pod Premom. Milče je vola v letih po vojni prignal domov tudi iz Metlike.

 5. Anonimno permalink
  3. 02. 2022 20:52

  Naš ata je bil tudi reden obiskovalec sejmov,ko je je prodal vole je bilo treba še malo pogledat kaj se dogaja v menzi,saj se za tapravega moškega spododobi. čez par dni pa na vlak v Velike Lašče proti Dolenjski po nove buše.Z Metlike ga ni bilo več dni, saj je moral novo žvinče peš prignt.

 6. Janko Milavec permalink
  14. 02. 2022 20:06

  Lojze, vse pohvale za pogled v zgodovino.
  Imam pa za to sliko nekoliko drugačne podatke, ki sem jih dobil od očeta. Srebrnakov Pepe v sredini na sliki je namreč moj stari oče.
  Pepe mu je pripovedoval, da so se slikali v neki gostilni v Grosupljem. V gostilni so se ustavili, ko so čakali na vlak proti Novemu mestu, kamor so se namenili kupovati prašiče.
  V tej gostilni so se radi ustavili tudi zato, ker je bila tam kelnarica Grbcova Majda iz Studenca na Blokah.
  Oče pravi, da je okno na sliki povsem drugačno, kot pa so okna v stavbi KZ Nova vas. V Novi vasi okna nimajo križa (okna imajo le dve šipi).
  Drugi z leve proti desni na sliki je najverjetneje Lah Jože – Mestek iz Nova vasi, ki je bil tudi sosed mojega starega očeta Pepeta.
  S hrbtom obrnjen na sliki pa ni Primožanc, ampak Zelnikar (ali Zeunkar) iz Šegove vasi v Loškem potoku. Njegova sestra Angela je bila poročena pri Mežnarju pri Fari. Kadil je cigaret za cigaretom in tudi rad kaj popil. Ker je bil izredno zabaven, so ga Bločani radi vzeli s seboj. Tako so se na poti zelo nasmejali.
  Poleg Petrasa pa sedi Jože Zakrajšek – Suhadolnik, prav tako iz Nova vasi.

 7. alojzmazij permalink
  14. 02. 2022 20:59

  Vidiš Janko tudi temu su namenjene Stare slike. Tri obiske sem opravil preden sem napisal prispevek in nekako iz pripovedovanj izluščil čas, kraj, in zgodbo. Hvala za tvoja dodatna pojasnila oz. pojasnila tvojega očeta, da imamo še natančejši vpogled v to sedaj potrjeno sejmarsko družbo in bogato zgodovino bloških sejmarjev.

 8. Anonimno permalink
  4. 03. 2022 15:06

  Majda ni bila Grbcova ampak Grčova oziroma Grgcova, pisala pa se je Žurga.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: