Skip to content

1931 Nadlesk – Požar

24. 03. 2022

Slika je iz Ilustriranega Slovenca številka 30 z dne 26. julija 1931. Na njej je pogorišče, ki je ostalo po uničujočem požaru 19. julija 1931 v vasi Nadlesk. Tu je večkrat gorelo. Tedanji požar je bil najhujši, saj je zgorela skoraj cela vas.

Zvečer okrog devete ure je v skednju posestnika Viktorja Mulca, po domače Rajtka, izbruhnil požar. V nekaj minutah se je razširil na vso sredino vasi. Ljudje so klicali na pomoč. Mali zvon je bíl in kmalu je bila alarmirana vsa Loška dolina. Prihiteli so gasilci iz Pudoba, Starega trga, Loža, Viševka, Nove vasi, Grahovega, Cerknice, Rakeka, Dolenjega Jezera, Planine in celo iz Prezida in Babnega Polja. Končno so poklicali tudi pomoč iz Ljubljane. Ljubljanski prostovoljni gasilci so prišli kakor hitro se je dalo in s seboj pripeljali veliko motorno brizgalno. Zaman. Prišli so na pogorišče.

Požar je bil grozovit, saj je zaradi velike suše manjkalo vode. Kar je bilo vode v par vodnjakih, so hitro porabili. Gasilci so morali napeljati cevi do Rozinove žage, ki je oddaljena približno petnajst minut in na drugi strani do Obrha, ki je od vasi oddaljen približno 400 metrov. Naslednji dan in noč pa je močno deževalo. Ljudje so rešili le golo življenje. Iz hlevov so še pravočasno izgnali vso živino, šest prašičev je zgorelo. Gašenje je trajalo do ranih ur. Kmalu so prihiteli orožniki iz Loža in prav tako pomagali reševati. Začeli so tudi s prvimi poizvedbami o nastanku požara. Prevladovalo je mnenje, da je bil požar podtaknjen. Osumljenec je imel alibi. Uničenih je bilo 68 objektov. Veter je naokrog raznašal gorečo slamo, s katero so bile krite hiše, vse do Starega trga. Posebna komisija starotrške občine je v torek in sredo po požaru ocenjevala škodo. Znašala je 3.330.000 din. Delavska plača je bila med 500 in 600 din, uradniška 1200 din, kilogram kruha 2 din, čevlji 100 din – le za primerjavo.

Pogorelci so si za silo uredili stanovanja in takoj začeli pospravljati pogorišča. Škodo so si ogledali tudi zastopniki posameznih zavarovalnic. Te so kasneje oškodovancem izplačale za 650.000 din odškodnin. Vaščani so dobili veliko pomoči v materialu. Snežniška graščina, Karel Kovač in Franjo Žagar so vsakemu podarili nekaj lesa. Na kraj nesreče je prišel tudi minister za gradbeništvo Dušan Sernec. Pomoč za pogorelce so zbirali po vsej Notranjski in širše. V ta namen je bil ustanovljen poseben odbor, ki je zadolžil župana in še tri odbornike za poročanje banu Dragu Marušiču. Le ta je še pred sestankom nakazal 30.000 din. Notranjski ljudje so pomagali večinoma z blagom in delom. Prepovedali pa so pogorelcem samim nabirati darove. Kot sedaj tudi tedaj javnost ni bila imuna za tuje nesreče. Prenekateri prevarant je znal to izkoristiti za svoj zaslužek.

Ljudje niso jadikovali nad svojo nesrečo, niso se smilili sami sebi in čakali na pomoč drugih. Takoj so pričeli z delom. Že deset dni po požaru je imela polovica hiš novo streho. Hleve in skednje so gradili nazadnje. Zaradi tega so morali prodati veliko živine pod ceno. Pomagali so tudi vaščani okoliških vasi in sorodniki. Mesec po nesreči so bile pokrite vse hiše in zgrajenih nekaj skednjev in hlevov. Tokrat je bila gradnja ognjevarna: s požarnimi zidci in prezidki, strehe pa pokrite z opeko.

Novinarji so apelirali na pogorelce, naj se zavarujejo na polno. Zapisali pa so tudi, da požarne brambe potrebujejo pouk o gašenju – ne le vaj in veselic!

Viri:

  • Slovenski narod (20.07.1931), letnik 64, številka 161. URN:NBN:SI:DOC-ZDMU7XL0 from http://www.dlib.si
  • Jutro:dnevnik za gospodarstvo, posveto in politiko (26.07.1931), letnik 12, številka 170. URN:NBN:SI:DOC-NI7RIDLK from http://www.dlib.si
  • Jugoslovan (24.07.1931), letnik 2, številka 168. URN:NBN:SI:DOC-G4RHKXMX from http://www.dlib.si
  • Slovenec: političen list za slovenski narod (06.08.1931), letnik 59, številka 175. URN:NBN:SI:DOC-JYFW7BLA from http://www.dlib.si

Kraj: Nadlesk
Datum: 1931
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 4. 3. 2022
Oblika: publikacija

One Comment leave one →
  1. 24. 03. 2022 08:11

    A si moreš misliti to grozoto?!

Dodajte komentar

%d bloggers like this: