Skip to content

1931 Planina – Odkritje Vilharjevega spomenika

30. 03. 2022

Na sliki je slavnost ob odkritju Vilharjevega spomenika v Postojni 12. avgusta 1906. Odbor za postavitev spomenika je že konec julija prosil načelnike krajevnih odborov, naj poskrbijo, da bodo plakate-vabila pravočasno razobesili. Bali so se namreč, da bi se odkritja udeležilo premalo ljudi. Kot vidimo na sliki, je bil strah neupravičen. Odkritju je prisostvovalo okrog štiri tisoč obiskovalcev.

Osnovo za spomenik je napravil arhitekt Ivan Jager. Iz piramidastega podstavka iz repentaborskega kamna je izviral studenec. Izdelal ga je Ivan Caharija. Bronast kip je bil delo kiparja Alojzija Repiča. Na sprednjem delu piramide je bilo Vilharjevo ime in zadnji verz iz pesmi Po jezeru: »Čujte gore in bregovi, da sinovi Slave smo.« Spomenik je stal tam, kjer tudi novejši – pred osnovo šolo Miroslava Vilharja. Slavnostni govorec je bil prof. dr. Josip Tominšek. Devetega avgusta 1927 so Italijani spomenik oskrunili in odstranili z Glavnega trga v Postojni.

Slika prikazuje postavljanje Vilharjevega spomenika v Planini. Žalostna usoda postojnskega spomenika je podžgala Vilharjeve rojake v obmejni Planini. Navdušeno so se vrgli na delo s ciljem, da popravijo krivico, ki se je zgodila v Postojni. Štiriindvajsetega decembra 1927 so izdelali obširno spomenico, ki je v nekaj letih prinesla lep uspeh ob sodelovanju vseh Slovencev, tudi tistih v Ameriki. Ameriški rojaki so zbrali 811 dolarjev in 45 centov in jih leta 1930 poslali v Mestno hranilnico Ljubljansko. Marca 1931 so z deli že pričeli. Proslava svečanega odkritja Vilharjevega spomenika je bila 9. avgusta 1931. Zbralo se je veliko ljudi, največ z Notranjske. Žal se odkritja niso mogli udeležiti Postojnčani in ljudje iz drugih krajev onkraj državne meje.

Svečano je bila okrašena tudi Vilharjeva rojstna hiša. Na hiši je napis Vilharjev dom. V njem sta gostovala Gasilsko društvo in Sokol. Leta 1890 so nanjo vzidali spominsko ploščo.

Slike so iz Ilustriranega Slovenca, številka 32, leto VII, 9. avgust 1931.

Slovarček:

  • spomenica: pisna izjava o kaki stvari, problemu z zahtevo, da se uredi, reši, namenjena vladi, politični oblasti

Viri:

Kraj: Postojna in Planina
Datum: 1906 in 1931
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 4. 3. 2022
Oblika: publikacija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: