Skip to content

1923 Rakek – Kurnik za postajenačelnika

6. 09. 2022

Leta 1923 so se na železniški direkciji odločili, da potrebuje postajenačelnik tudi kurnik. Sprašujem se, če so kurnike zgradili na vseh železniških postajah. Tudi za Rakek se nihče ne spomni, da so ga. Načrt so pa naredili. Je bilo fajn imeti frišna jajčka vsak dan. Nič ne rečem. Kdo mu jih je pa futral? Najbrž žena, če jo je imel. Če ne, pa sam.

Tudi mi smo imeli kure in lesen kurnik. Naredil ga je mizar in je bil lep, velik in visok. Podoben temu na sliki.  Kure so bile v njem kot v Hiltonu. Potem je pa mama potegnila črto in izračun je pokazal, da se kur ne splača imet. Če slabo jejo, ni jajc. Če pa kupuješ otrobe, je pa prav vseeno, če namesto tega kupiš jajca. Pa še nobenega dela ni. Problem je tudi bil, kam s kurami, ko so bile stare. Nihče jih ni maral jesti. Poklati jih je morala mama sama. Ata in jaz bi bila vegetarijanca, če bi si morala sama ubiti žival za meso. Torej mama se je odločila, da kur ne bo več. Vsled te odločitve je bilo treba odstraniti tudi kurnik z dvorišča. Atu je naročila naj ga sežaga pa bo za drva. Moj sin je bil proti. Rekel je, da bosta imela s prijateljem v njem vikend na koncu vrta. Iz tega je nastal cel selitveni in prevozniški projekt. Poklicali smo še soseda, da bodo kurnik naložili na traktorsko prikolico in ga odpeljali na konec vrta. Pod češpljo. Ampak prikolica je bila preširoka, da bi peljali med hišo in skednjem. Zaradi tega je moral ata s Tomom Vinkovičem in kurnikom na prikolici po glavni cesti do odcepa proti njivam. Sin je pa na prikolici kurnik držal. Na koncu vrta so ga profesionalno razložili. S prijateljem sta takoj pričela z urejanjem. Preluftala in očistila sta ga in sčasoma je res postal vikend. Spredaj sta si naredila pokrito teraso. Sosed je dal en star šporget Kiperbuš, da sta na njem pekla palačinke. Znebili smo se tudi stare posode, ki sta jo odnesla tja. Spredaj sta imela tudi ligenštul. Z malim je treba biti zadovoljen. Jaz sem imela tistega leta, kot posledico nabiranja šmarnic, na nogi longeto in nisem mogla pomagati pri selitvi. Sem pa snemala. Kolikokrat smo se še smejali, ko smo to gledali. Pa še lepo je videti starše žive.

Natančen načrt prikazuje točno lokacijo kurnika. V kotu med progo in cesto, nasproti tovornega skladišča (frachtenmagazin), je stalo postajenačelnikovo stanovanje (Bahnm. Wohngbde. =  Bahnmeister  Wohngebäude). Desno od hiše je zgoraj (črtkano) gospodarsko poslopje (Nebengebäude), pod njim pa kurnik (Hühnerstall).

Slovarček:

  • ligenštul: ležalni stol

Kraj: Ljubljana
Datum: 1923
Avtor: Direkcija državnih železnic
Zbirka: Karel Rustja
Skenirano: 21. 1.2015
Oblika: načrt

One Comment leave one →
  1. Arne Kozina permalink
    6. 09. 2022 08:08

    Duhovito opisana zgodba nekega kurnika. Kako se časi spreminjajo. In kaj je kdaj pomembno. Najprej se kuram privošči razkošen Hilton – potem pa so naenkrat kar odveč. Se ne splačajo. Le jajca še ostajajo (jajca brez kur). Čudežno poceni so. Ker je delo zastonj, da so kure lahko nekomu uspešen “biznis”! Kaj je še ostalo v jajcih (kvaliteta), je pa že druga zgodba. In ne tako duhovita!

Dodajte komentar

%d bloggers like this: