Skip to content

1940 Loški Potok – Vsaki potok teče, vsaki potok teče, samu Loški Potok ne …

29. 11. 2022

Našla sem zapis, ki je nastal pred kakimi dvajsetimi leti in se nanaša na pesem iz Loškega Potoka. Rekli so mi, da to pesem tam vsi poznajo, da so jo od nekdaj prepevali v gostilni Pri Kapcu, da se neprestano spreminja, pri tem pa lahko sodeluje kdorkoli. “Še vedno nastaja … kar se kdo zmisli …” so mi takrat povedali. Njena vsebina je nekoliko zemljepisno obarvana in razen najnovejše popevkarske kitice, ki jo je prispeval Milko Košmrlj iz Retij, je povsem anonimna. Tako ima pesem mnogo lastnosti ljudske ustvarjalnosti – je anonimna, preprosta in še vedno se spreminja. Tudi zapisana menda doslej ni bila. Morda je še preveč nova ali bi jo mogoče morali šteti kam drugam, ji reči drugače … Premalo se spoznam.

Besedilo pesmi sledi, njen zvočni zapis pa je na dnu prispevka. Nestrpno čakam, ali bomo o njej izvedeli še kaj.

PESEM IZ LOŠKEGA POTOKA
 

VSAKA RIBA PLAVA, VSAKA RIBA PLAVA,

SAMU RIB’NCA PA NE.

VSAKI SODRAK PADA, VSAKI SODRAK PADA,

SAMU SODR’ŠCA PA NE.

VSAKA VAGA VAGA, VSAKA VAGA VAGA

SAMU VAGOVKA PA NE.

VSAKI POTOK TEČE, VSAKI POTOK TEČE,

SAMU LOŠKI POTOK NE.

VSAKA DRAGA LJUBI, VSAK A DRAGA LJUBI,

SAMU KOČEVSKA DRAGA NE.

VSAKA TRAVA RASTE, VSAKA TRAVA RASTE,

SAMU KOČEVSKA TRAVA NE.

VSAKI ČEBER PERE, VSAKI ČEBER PERE,

SAMU HRVAŠKI ČABAR NE.

VSAKI KOVAČ KUJE, VSAKI KOVAČ KUJE,

SAMU MIŠO KOVAČ NE …

Potočani so znani šaljivci in zelo družabni ljudje. Z nemajhno mero samoironije zastavijo tudi naslednjo uganko:

“Kako se reče Loški Potok po kitajsko?” Odgovor je: “Ki-je-šank?”

Skozi smešnico se da slutiti dolgo zgodovino trdega in skromnega življenja hrvatarjev in zdomcev ter njihovih družin, ko je bilo pogosto edino kratkotrajno veselje in olajšanje v požirkih alkoholne omame … Ampak domislica je namenjena zdravemu smehu, ne pa morastemu razglabljanju.

Dve cerkvi na Hribu – Sveti Benedikt sv. Barbara1 in sv. Lenart, dva svetnika, ki bdita nad Retijsko uvalo in njenimi vasmi. Kraljevska lokacija.

Hrib – Loški Potok – vas z dvojnim imenom (kot Šmarje – Sap); zelo težko mi je šlo to v glavo. Zakaj jim je treba dveh imen? So se združili, je to kakšna federacija?… Vsekakor lična, z nekaj mogočnimi hišami že pred desetletji …

Travnik – vas s potokom in dvojnico v ameriški državi Michigan.

To je za povrh: razglednico je (ali naj bi jo) poslal “papa” 2. aprila v 19. letu fašistične vladavine. Normalne letnice na njej sploh ni videti. Po fašističnem koledarju so leta šteli od Mussolinijevega “pohoda na Rim ” oziroma njegovega prevzema oblasti leta 1922, kar bi pomenilo, da je bila ta kartica, ki jo hrani Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica, napisana leta 1941. Ne razberem napisa na žigu in tudi nisem prepričana, da je napisani datum res 2. april 1941, toda če to vendar drži, je bila sestavljena razglednica Loškega Potoka napisana tik pred italijansko zasedbo Slovenije 6. aprila 1941. Je bil pisec civilist, trgovec z lesom morda, ki je imel opravke v Loškem Potoku, turist, lovec ali kdorkoli drug? In zakaj kartica ni odpotovala? …

Ne, moralo je biti že po okupaciji, kajti znamka je italijanska…! Je torej datum z letnico vred narobe prebran, pisec pa je bil vojak?… Kdo ve, kakšna zagonetna godba se skriva za tem koščkom starega papirja!

Pesem iz Loškega Potoka, zvočni posnetek:

1 Popravek 29. 11. 2022.

Viri:

  • Tanja Košmrlj, 2002, Retje, ustno

Datum: 1930
Kraj: Loški Potok
Avtor: ni znan
Zbirka: Knjižnica Jožeta Udoviča, Cerknica
Skenirano: 17. 7. 2017
Oblika: razglednica, zvočni posnetek

One Comment leave one →
  1. 29. 11. 2022 09:29

    Iz Loškega Potoka so me opozorili, da sem narobe navedla svetnika, ki sta jima posvečeni cerkvi na Hribu. Večja je posvečena sv. Lenartu, manjša pa sv. Barbari. Se opravičujem!

Dodajte komentar

%d bloggers like this: