Preskoči na vsebino

1935 Križna gora – Pred cerkvijo

19. 01. 2023


Na sliki sta Matevž Švigelj – Mivči Matevž (16. 09. 1915 – 16. 06. 1944) in Andrej Kranjc – Kranjč stric iz Dobca. Slikana sta pred cerkvijo Sv. Križa na Križni gori. Miloš pravi, da je fotograf Naglič verjetno obiskal Matevža, ko je bil le-ta pri vojakih na Blokah.

Peter Naglič in Matevž sta se srečala na Križni gori ali pa sta celo skupaj prišla do cerkve. Tam sta naletela na Andreja Kranjca. Prav on mi je na sliki padel v oči. O njem je bilo napisanih že kar nekaj prispevkov. Iz njih sem razbrala, da je bil pobožen in plemenit mož pa tudi razgledan. Rad je hodil na romanja in bil tudi v Rimu. Ne znam opisati občutkov, ki so me prevzeli, ko sem Andreja Kranjca uzrla na sliki. To je drža klenega notranjskega kmeta. Njegov obraz pove vse. Kot vedno je obut v škornje. Čeprav sončen dan, je s seboj vzel dežnik. Za vsak slučaj pa morda tudi za oporo pri hoji. Spoštljivo se je odkril.

Na Križno goro so ljudje prihajali že v davnini. Na vrhu je cerkev Sv. Križa iz 18. stoletja. Iz vasi Sveta Ana vodijo na goro kapelice križevega pota. Končajo se na vrhu pri Kalvarji, ki je na sliki v ozadju. Obnovili so jo leta 2019. Nekdaj sta ob cerkvi stala tudi župnišče in romarska hiša. Cerkev Sv. Križa je vpisana v register Kulturne dediščine Slovenije. Je romarska cerkev. Tradicionalno so na goro romali na tiho nedeljo, peto nedeljo po veliki noči, binkošti, nedeljo po godu sv. Ane, nedeljo po povišanju sv. Križa in nedeljo po godu sv. Luke. Danes je priljubljen cilj izletnikov, največ romarjev pa pride na binkoštno nedeljo. Arheološka izkopavanja v šestdesetih letih 20. stoletja so na območju današnje cerkve odkrila ostanke prazgodovinskega gradišča, obzidje antične utrdbe, zidove antičnih stavb in druge predmete antičnega izvora. Našli so tudi precej grobov, ki so bili plitvi, ostanke različnih posod in nakita.

Viri:

Kraj: Križna gora
Datum: 1935
Avtor: Peter Naglič
Zbirka: Matjaž Šporar
Skenirano: —
Oblika: datoteka

No comments yet

Dodajte komentar