Skip to content

1961 Cerknica — Pogled od Iverke

26. 02. 2012
tags:

Slika je nastala pozimi leta 1961. Posnel jo je Momčilo Spirić, inženir strojništva, ki je vodil montažno opreme v Iverki. O Iverki je bilo v Starih slikah že 23. 11. 2011 nekaj povedanega, o Momčilu Spiriću pa 27. 11. 2011.

Slika je bila posneta v sončnem vremenu, čeprav se vidi nekaj oblakov, tudi na vrhu Javornika, kar je od vedno pomenilo napoved slabega vremena.

Spredaj, pokriti pod novozapadlim snegom, so pripravljeni narezani kosi debel za predelavo v iverne plošče. Delavci so debla rezali na krajše kose. Za žaganje so sprva uporabljali bencinske motorne žage, ki so pele po cele dni, kasneje pa električne motorne žage, ki niso bile tako glasne.

Čez Cerkniščico pri Tonku še stoji lesen most, ki se je kasneje umaknil trdnejšemu, železobetonskemu. Tonkova hiša je vidna v centru tega izreza. Takrat so do tega mostu vodile še tri struge istega potoka Cerkniščice. Kasneje so tri struge nadomestili z eno širšo, po kateri teče Cerkniščica še danes. Hkrati so posekali drevje, ki je še vidno na tej sliki. Cesta, ki vodi do nekdanjega Brestovega doma, je bila zgrajena kasneje, kot je nastala ta fotografija.
Pogled na stari del Cerknice – vidimo hiše na Placu in na spodnjem delu Male gase. Spremb ni veliko, nekaj pa jih je vseeno. Med drugim ni več Konjedicove smreke z dvema vrhovoma, pod katero je stal skedenj. Tudi tega skednja ni več. Spremenila se je tudi Kovačičeva hiša. Na njenem mestu je zdaj veliko in lepo poslopje firme Elca.
Momčilo Spirić je takrat imel dober nemški fotoaparat Leica M3, s katerim je posnel to fotografijo, ki jo je uporabil za novoletno čestitko.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1961
Avtor: Momčilo Spirić
Zbirka: Mili Vuković
Skenirano: 22. 10. 2011
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: