Skip to content

1952 Cerknica — Na mostu

16. 12. 2012
tags:

Fani Šajni in njena hči Tatjana sta se sprehajali po Cerknici. Neznan fotograf ju je fotografiral na lesenem mostu preko potoka.

Leseni most je bil zgrajen po drugi svetovni vojni, saj je bil prejšnji, zgrajen iz kamenja, med drugo svetovno vojno porušen.

Leseni most je stal do leta 1961, ko je bil zgrajen zdajšnji, železobetonski. Tega leta so lesenega podrli in južno od njega zgradili le ožji mostiček za prečenje potoka za pešce. Tovorni in avtobusni promet pa se je odvijal po Notranjski cesti čez most pri Rutarjevem mlinu in mimo stare Iverke proti Peščenku. In obratno seveda. Most pri Rutarjevem mlinu so morali močno pojačati, da je lahko varno potekal promet čezenj.

Seveda ni bilo tako enostavno dobiti dovolj sredstev za izgradnjo železobetonskega mostu, saj je bilo sprva v načrtu, da se napravi le nov lesen most.  K Rakovcovi hiši so že pripeljali  les in prišli so tesarji, ki so že pričeli obdelovati bruna. Takrat pa so občinski možje le našli sredstva za železobetonski most, preko katerega se odvija promet še danes.

Levo zadaj je videti streho Rakovcovega skednja, desno zadaj pa Brinarjevo domačijo. Zadaj so vidni obronki Slivnice, takrat mnogo manj zaraščene, kot je zdaj.

Glede na oblačila, ki jih nosita Fani in Tatjana, je bila ta fotografija posneta najbrž v jeseni leta 1952.

Fani je bila zaposlena najprej v “Pogačnikovi” trgovini na Placu, kasneje pa je bila poslovodkinja trgovine čevljev Peko na Veliki gasi v Cerknici.

Kraj: Cerknica
Datum: 1952
Avtor: neznan
Zbirka: Stane Šajn
Skenirano: 4. 7. 2012
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: