Preskoči na vsebino

1933 Cerknica – Povodenj

30. 10. 2014
tags:
by

110901070“Povodenj 24. septembra 1933,” tako piše na zadnji strani fotografije, ki jo je neznani fotograf naredil za Dolenjo vasjo. Prispevek o tej poplavi je na Starihslikah napisal že Dušan Gogala in prikazuje razsežnosti poplave v centru Cerknice. Današnji prispevek dobro sovpada z zadnjimi poplavami v Ljubljani in drugje po Sloveniji. Kot vidimo, so bili naši kraji že prej izpostavljeni poplavam in nevšečnostim, povezanih s tem.

V letu 1933 se je deževje začelo 20. septembra, se med 21. in 23. septembrom stopnjevalo, ter doseglo izredno velike količine padavin. Ponehalo je šele 24. septembra, kar je posledično povzročilo velike poplave v naših krajih. Cerkniščica je prestopila bregove in se razlila po velikem delu Cerknice in Dolenje vasi, saj struga le tu poteka po sredini omenjenih naselij, tako da si lahko samo mislimo, koliko gorja so med poplavami preživljali prebivalci ob njej. Poleg tega so bile ob Cerkniščici številne žage in mlini, ki so bili prav tako zelo izpostavljeni in v nevarnosti, da jih odnese.Danes je Cerkniščica regulirana v samo eno široko strugo, tako da takih povodnji po Cerknici ni več. Pred regulacijo je ob poplavah prišlo do razlitja že v Logu, nasproti Krajcove žage in v Kolenu, saj je Cerkniščica tam tekla po dveh (tudi treh) manjših strugah, tako da voda, kljub velikim količinam, ni prihrumela z rušilno močjo v Cerknico. Skozi naselje pa je bila struga utrjena s kamnitim obzidjem in je hitro odtekla dalje v Dolenjo vas, kjer pa je niso bili preveč veseli, saj je zato nemalokrat povzročila težave. V Cerknici je ob poplavah voda najprej prestopila breg pri Zimcu (na križišču proti Dolenjemu Jezeru). To je bilo zadnje opozorilo, da je treba dvigniti zapornice v Zavrtih. S tem so sicer znižali povišani vodostaj, kar pa ni vedno pomagalo, tako da je voda vseeno zalila bližnje vrtove.

Sliko smo dobili pri Meletovih. Glede na potek poplave skozi Cerknico so zagotovo utrpeli škodo, saj je voda tekla prav skozi predel, kjer je stala njihova kovinarska delavnica, torej tam, kjer je sedaj avtobusna postaja in Jagenška žaga. Slika je zagotovo spomin na razsežnost vodne ujme in je zato natančno opremljena s celim datumom.

110901070-001 V Dušanovem prispevku vidimo, da je potok poplavil dobršen del Cerknice. Podivjana Cerkniščica je ubrala pot mimo Hrenove hiše na levi strani ter mimo Žumrovega hotela na desni in po vsej verjetnosti nadaljevala pot do Jagenške žage, kjer se je vrnila nazaj proti strugi in razlita po polju nadaljevala pot proti Dolenji vasi.

Pravo količino razlite vode pa vidimo prav iz te slike. Dolenja vas deluje kot otok in je skoraj nerazpoznavna. K sreči se zadaj v meglici vidi Slivnica, tako da je kraj nastanka fotografije lahko določljiv. Če se ne motim, je fotograf slikal iz cerkve Sv. Lovrenca, ki stoji na koncu Dolenje vasi. Do nje pa je zagotovo prišel samo s čolnom.

 Viri:

Kraj: Cerknica
Datum: 24. 9. 1933
Avtor: neznan
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 1. 9. 2011
Oblika: fotografija

Dodajte komentar