Skip to content

1945 Cerknica – Brigada prostovoljcev

3. 04. 2016

141218953-001Fotografija je nastala v Cerknici, po koncu vojne. Na cesti pred Meletovo hišo, kjer je bila takrat avtobusna postaja, so se zbrali domačini, ki so čistili ruševine požganih hiš. V Ozadju je videti stavbo občine. Danes se ta cesta imenuje Cesta 4. maja.

Glede na to, da smo sliko dobili pri Meletovih, upravičeno predvidevam, da je bil fotograf nekdo od njih.

Cerknica je bila ob napadu nemške vojske požgana 19. 9. 1943. Takrat je zgorel velik del Cerknice, najbolj sam center in predel Svinjski rigel. Ob prihodu svobode in s ciljem začetka novega življenja so se Cerkničani organizirali v prostovoljne delovne brigade za čiščenje ruševin hiš in cest. Na ta način so hoteli čim prej postaviti Cerknico in njeno prebivalstvo zopet na noge in kolikor toliko izbrisati grozote vojne. Delo je potekalo organizirano, saj so se domačini razdelili po skupinah, ženske in otroci posebej, moški, vidimo jih v ozadju, posebej. Ženske in otroci so opravljali lažja dela, najpogosteje so na porušenih hišah čistili malto s kamna in opeke, ki so bile potem pripravljene in uporabljene za ponovno zidavo. Moški so opravljali težja dela in s konjskimi vpregami in vozmi odpeljevali ostanke ruševin. Na skrajnem desnem robu slike je videti konja. Neuporaben material, predvsem ožgana ostrešja, so odlagali po gmajnah izven Cerknice. Pred vsem tem so najprej očistili ulice in s tem zagotovili prehodnost.
141218953-002Ta skupina žensk in otrok, primerno oblečenih za tako delo, ima s seboj mreže, cajne in torbe z malico, saj je akcija trajala po cel dan. Tudi po tem se vidi, da je bilo delo organizirano. Za malico so imeli največkrat samo kofe in kruh, saj zaradi splošnega pomanjkanja hrane kaj drugega niti niso imeli. Kljub vsemu so vsi skupaj nasmejani, posebej trije fantje na sredini.
141218953-003V prvi vrsti z desne je Edvard Petrovčič, ki je vodil to skupino prostovoljcev. Takrat je bil direktor cerkniškega gradbenega podjetja REMONT, ki je imelo svoje prostore v italijanskih kasarnah. Na tem mestu je bilo kasneje gradbeno podjetje Gradišče, ki danes prav tako ne obstaja več. Kot poznavalec in vajen gradbeništva je Edvard Petrovčič zagotovo znal pravilno in učinkovito organizirati delo.

141218953 Na priložen koščku orumenelega papirja je natipkan komentar, iz katerega je razviden namen fotografiranja.

Ob levi strani ceste, na mestu kjer je med vojno stal italijanski bunker, stoji čuden predmet. Predvidevam, da gre za ostanek bunkerja, lahko bi bil celo podstavek strojnice. Drugih oseb s slike mi ni uspelo prepoznati, zato računam na pomoč zvestih bralcev naše strani.

Slovarček:

 • kofe: kava; tu je mišljen kavni nadomestek iz praženega ječmena in cikorije, proja

Viri:

 • Joži Mele
 • Jože Petrič

Kraj: Cerknica
Datum: 1945
Avtor: neznan
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 18. 12. 2014
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. Anonimno permalink
  3. 04. 2016 10:17

  Na prvem izseku na desni strani prva je Ana Jenc-Zajčkova Ančka.Čestitke Medvedu za tako lepe prispevke in predstavitve. LP Anka

 2. Anajedrt permalink
  3. 04. 2016 13:52

  Na prvem izseku druga z desne, takoj za Petrovčičem v svetlem predpasniku v rokah drži aktovko je Poholetova mama.

 3. Anajedrt permalink
  3. 04. 2016 13:54

  Popravljam; na drugem izseku je Pohole Antonija.

Trackbacks

 1. 1945 Cerknica – Panorama požganega mesta (1) | Stare slike
 2. 1945 Cerknica – Kapelica ob stari poti | Stare slike

Dodajte komentar

%d