Skip to content

1948 Cerknica — Pod kaplanijo

30. 09. 2020

Fotografija neznanega fotografa je bila posneta v spodnjem delu Svinjskega rigla. Ocenjujem, da je bila posneta leta 1948, ko je bil otrok star kake dve leti. Njegova starša pa odstranjujeta ruševine. Svinjski rigl so Nemci požgali septembra 1943, kakih 10 dni po italijanski kapitulaciji. Kako je nastalo ime Svinjski rigl sem v StarihSlikah enkrat že opisal.

Ime Svinjski rigel je bilo tako v zavesti ljudi, da so med drugo svetovno vojno celo italijanski okupatorski vojaki temu delu Cerknice rekli: Rigolo di porko.

V sredini slike se razprostira Kravanjetova hiša, pod njo pa Kravanjetov vrt, na katerem zdaj stojijo hiše.

Nekaj let po drugi svetovni vojni je bilo po klancu pod kaplanijo zaradi ruševin zelo težavno hoditi, posebno ponoči je bila hoja po njem tvegana. Bilo je vse razrito, škrli so gledale iz ceste.

Gospa, ki vozi leseno karjolo se piše Eržen. Njen mož Alojz Eržen pa s krampom odkopava kamenje. Prepričan sem, da je otrok njun drugi sin Vojko, ki je na fotografiji star kaki dve leti. Rojen je bil leta 1946. Zdaj živi nekje na Hrvaškem.
Na tem segmentu se na levi strani vidi del kaplanije, v katerem je nekaj let po drugi svetovni vojni živela družina Jankovič. Potem sledita še oba tabora, najprej Urbancov in na desni Jurčkov.

Kraj: Cerknica
Datum: 1948
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Urbas
Skenirano: 11. 9. 2020
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: