Skip to content

1932 Rakek – Žika, za zdrav rod

8. 05. 2021

O Žiki, družinskem listu, je bilo že nekaj povedanega v prejšnjih prispevkih. Tokrat malo drugače.

Na naslovnici Žike iz septembra 1932 letnik III je slika mojega brata Milana. Na drugi strani piše komentar k naslovnici: »Ga. Angela Juvančič z Rakeka št. 151 nam piše k sliki svojega sinčka Milana: … pije Žiko že od svojega drugega meseca brez primesi in mu še vedno najbolj ugaja … Pa je vrli Milanček res fant od fare.«

Še nekaj o fotografiji. Nastala je v poletnem času na Rakeku ob domači rabarbari, v rokah pa ima medvedka.

Rabarbara je bila pri nas vedno prisotna. Tudi danes jo imamo vsajeno. Kulinarično so zanimiva le stebla.

Zanimivosti:

  • Čeprav rabarbara velja za zelenjavo, jo je leta 1947 zaradi njene uporabe New Yorško sodišče razglasilo za sadje. Posledica je bila znižanje tarif za uvožene rabarbare, saj so bile tarife za zelenjavo višje kot za sadje.
  • Zaradi številnih koristnih lastnosti je bila v 16. stoletju v Franciji dragocenejša od cimeta, v Angliji pa v 17. stoletju dražja od opija.
  • Rabarbarina vlakna se lahko uporabljajo za pletenje puloverjev ali za izdelavo papirja.
  • Liste in stebla, ki dajo rumeno in rdečo barvo, se uporablja za barvanje jajc, medtem ko se rjava barva, pridobljena iz korenike, lahko uporablja za barvanje las.
  • Listi rabarbare odganjajo žuželke.

Na naslovnicah Žike so bili večkrat na sliki otroci. Ob tej rabarbari se je slikal tudi bratranec Dušan Arko, in če se dobro spomnim pogovorov, je bil tudi on na eni od naslovnic Žike.

Družinski list Žika je bil brezplačen, če so posredovali ustrezno število kontrolnih listkov, sicer je bil plačljiv. Tako piše, da je v avgustu dosegla rekord pri kontrolnih listkih gospa Frančiška Martinek, pekarija, Stari trg pri Rakeku. Poslala jih je točno 100.

V rubriki »Kaj sporočajo tisti, ki Žiko pijejo«, so bili hvalospevi. Eden od teh zanimivejših je naslednji, ki ga je poslala za objavo Francka Maček Dol. Logatec 134:

»… Sama sem že sklep storila,

da bom vedno Žiko pila.

Sedaj jo pijem vsaki dan

in moj želodec ni več bolan …«

Še eden iz rubrike »Zdravniška posvetovalnica za matere«.

Vprašanje: Imam 16 mesecev starega sinčka, ki gre zelo težko na veliko potrebo. Velik je dovolj in drugače videti zdrav, le bled je in suh. Jesti noče skoraj nič. Pije samo kavo in mleko. Prosim, kaj bi mu pomagalo? (J.L.S.)

Odgovor: Zjutraj naj dobi Vaš sinček žgance pa Žiko z mlekom. Opoldne krožnik krompirjeve juhe ali drugačne juhe, kakšne prikuhe in črnega kruha (rženega ali ječmenovega). Sadja mu dajte surovega vsake vrste. Zvečer pa močnik in druge testenine, pa k temu češplje ali maline. Le pazite prosim, da mu sedaj prebavo uredite na ta preprost način kot sem Vam ga popisal, drugače bo vse življenje rabil apoteko. Zelo poučen nasvet!

Zanimiv je tudi podlistek »Žafrančkova Špelca piše Žiki.« Hudomušen zapis o škodljivosti alkohola in seveda slavospev Žiki.

Žafrančkova Špelca pa je Žiki opisala svoje nenavadne sanje. Na zofi je pila »žiko« in se zagledala v pajka Muholjuba na stropu, ki ta dan še ni ničesar ujel. Tedaj sta prileteli dve klepetavi muhi Zlatka in Sladka ter se pomenkovali o večerni gostiji v krčmi, ki bo ta večer. Veselili sta se uric ob obilju pijače in jedače in kar takoj odleteli na strop v omenjeni krčmi, da bosta na najboljšem mestu. Tedaj se je iz nekega kotička izmotala še tretja muha in modrovala, da je na svetu tudi boljša in slajša pijača od vina. Hitro je odletela v kuhinjo k Špelci Žafrančkovi pogledat ali je pustila kakšno kapljici Žike zanjo.

Muholjub pa je lačen dremal na stropu in dočakal veseli in opiti muhi, ki sta se vrnili. Začel jima je dvoriti in ju vabil k sebi. Ko sta sedli na mehko pajkovo preprogo ju je hitro zamotal v pajčevino in si privoščil njune sladke krvi in nato ugotovil, da je na svetu že tako, da jih nekaj živi od lastne pameti, nekaj pa od neumnosti drugih. V tem smo se vsi enaki, ljudje, muhe in pajki.

Ko je Špelca zjutraj te sanje povedala svojemu preljubemu Juriju Žafrančku, ji je ta rekel, da bo najpametneje, da ona ostane pri pitju »Žike« in bosta ostala še naprej oba srečna.

Špelca Žafrančkova pa je izjavila, da ne bi zamenjala svojo zlato žiko z vinom ali kakšno drugo takšno brozgo.

Viri:

  • Žika – Družinski list, letnik III

Kraj: Rakek
Datum: 1932
Avtor: Pražarna Žika
Zbirka: Miroslav Juvančič
Skenirano: 1. 3. 2021
Oblika: glasilo

No comments yet

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: