Skip to content

1954 Loška dolina – Neznanec v lovski obleki in o raubšicih s Knežje Njive

18. 10. 2023


Sodeč po ozadju, Franc Truden te slike ni posnel na običajnem mestu pred zidom Mavkove hiše, ampak nekje drugje. Tako tudi ni zanesljivo, da je nastala še pred letom 1954, vsekakor pa nekako v tistih letih. Moški na njej je videti nekam strog, avtoritativen, zelo gosposki. Kot otrok sem ga enkrat ali dvakrat videla, a ne vem kje. Na cesti, v Starem trgu, Iga vasi? Povezan je bil nekako, vsaj tako se mi zdi, s Kozariščami in gradom Snežnik, ki je bil takrat še državni protokolarni objekt. Je bil lovsko oblečen iz veselja ali morda službeno? Gozdar, lovski čuvaj?? Gotovo ga bo kdo prepoznal in morda povedal še drugim …

Podoba neznanca v imenitni lovski obleki pa je kot nalašč za družbo zgodbici, ki sem jo slišala še v mladosti, v narečju pa zapisala leta 2005. Način zapisa sem tukaj nekoliko poenostavila.

Še prej naj spomnim, da je bilo s prehrano pred vojno tudi v naših krajih precej skromno, zlasti je primanjkovalo mesa in maščob. Ljudje so si pomagali ne le s polšjim lovom in rejo malih živali, ampak tudi s krivolovom na večjo divjad, kar je bilo seveda kaznivo. Treba se je bilo znajti, biti korajžen in tvegati … Krivolov je bil pogost posebno v vaseh sredi gozdov na obrobju Loške doline, ker prilika pač dela tatu. V Retjah v Loškem Potoku mi je še leta 2003 pripovedovala Rihtarjeva teta: “Zjutraj, ko je k dnevu zazvonilo, je že srnjak ležal!” Namreč ustreljen, morda tudi iztrebljen in dobro skrit …

Februarja 2005 pa mi je nekdanji sovaščan pripovedoval, kako so pred vojno raubšicali na Knežji Njivi, od koder je bil njegov oče, ki je zgodbo tudi prvi povedal:

V Starem trgu, v tisti mali hišici nasproti kapelice, tam nasproti Jakoba, je živel državni jager Strle, Korletov lovski čuvaj, ker je Karel Kovač imel te gozdove tu okoli … Njegov revir je bil nad Knežjo Njivo.

Pa je šel možakar v nedeljo v kontrolo tu gor na Kneški vrh, pa tam okoli Knežje Njive.

Knežanje so bili pa faulasti, raubšicati je bilo kaznivo, ampak … No, ko gre možak tam skozi, so Knežanje balinali na vasi. Vsi fantje so balinali.

Pa pravi lovski čuvaj: “O, balinate?!”

“Ja. Pa vi – kam greste?”

“Ja, pa grem malo pogledat gor v Kneški vrh …” In gre počasi.

Ta čas, ko je on odšel čez Knežjo Njivo, so oni krogle pospravili in so šli raubšicat … In jih je dobil! … Že prej ko je on gor prišel, so ti že zastali – ker on je bil starejši, oni so bili pa hitri mladi fantje – in so zastali in pognali že. In pokalo je po gozdu in jih je čuvaj dobil pri dejanju. Je videl posamezne, prepoznal kateri so bili … Oni so ustrelili in odnesli dol, ko so šli z jage … A ko se je čuvaj vračal, so Knežanje že spet balinali!!

No, in potem je on to prijavil – ker je pokalo, je moral prijaviti, ampak je vedel, da so bili Knežanje, ni pa jih hotel izdati. Ker se je bal. No, in so ga vprašali tukaj na žandarmeriji, kdo pa je bil.

“Ja, ne vem,” je rekel čuvaj. “Ko sem šel gor, so Knežanje balinali na vasi, in ko sem šel dol, so balinali … Knežanje niso bili!”

Žandarji so vseeno vse preiskali po Knežji Njivi, so preiskavo naredili – pa niso nič našli …

Ta divjad, ki so jo ustrelili, je bila pa v Lohnečkini krušni peči! So jo pa v peč skrili … In puške so bile v peči!

Glej tudi dopolnitev prispevka.

Slovarček:

  • raubšic: 1. krivolov; 2. krivolovec
  • zastati: lovski izraz, ki pomeni, da je vodja lova razporedil lovce na določene točke, kjer so zaprli pot bežeči divjadi.
  • pognali: preplašili divjad v smeri proti lovcem oz. strelcem
  • faulast: prebrisan, samosvoj

Viri:

  • Franc Mihelčič, Cerknica, 3. 2. 2005, ustno

Kraj: ni znan, v Loški dolini
Datum: okoli 1954
Avtor: Franc Truden
Zbirka: Janko Štritof
Skenirano: 10. 7. 2012
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: