Preskoči na vsebino

1938 Cerknica – Kamniti most

9. 03. 2011
tags: ,

Kamniti most v Cerknici

Kamniti most čez strugo Cerkniščice na glavni cesti Rakek — Prezid so zgradili leta 1824. V most so vzidovali že obdelane kamne podrtih taborov. Ob mostu na jezersko stran je bilo korito s pipo, ki je služilo napajanju živine. V času največjega vzpona furmanstva je bil most velika ovira, še zlati ob zavojih z Male gase in Dolenjega jezera.


____________________________________________________________

Zakaj ocenjujem leto 1938 kot nastanek fotografije? Na ovalni tabli na Mesojedčevi hiši se bolj sluti, kot prebere napis: “France Mesojedec, Kovaštvo”. France Mesojedec, rojen leta 1915, izučen kovaštva, z odsluženim vojaštvom, pred tem letom skoraj ni mogel imeti svoje obrti.

Železniško progo Dunaj — Trst so začeli graditi leta 1840 zaradi gospodarskih interesov Avstrije in razvoja Trsta kot njene najpomembnejše luke. Železnica, ki je vodila prek Rakeka iz Ljubljane v Trst, je temeljito spremenila gospodarske razmere ter odprla vrata v svet. Zato je bilo potrebno na železniško postajo Rakek zgraditi novo cesto, ki bi ustrezala rednemu prometu. Temu pa ni ustrezal stari kamniti most, ki je bil grajen v skladu s prometnimi razmerami z začetka 19. stoletja je bil večni problem za cerkniške župane in poslance.  Izdelanih je bil več načrtov, da bi dvignili dovoze. Drugi so se spet zavzemali za rušenje mostu in za graditev novega nižjega mostu in s tem za znižanje nivoja struge potoka.

O peripetijah glede mostu je zabeleženih kar nekaj anekdot. Ena izmed njih je sledeča:

nekega dne je stari Rakovc navsezgodaj opazil geometre s teodoliti in črtastimi latami, kako merijo kote na mostu in okoli njega. S praga svojega doma je opazoval strokovnjake, kako opravljajo svoje delo. Kar naenkrat se oglasi in jih vpraša: »Gaspudje, kedaj pa buojo volitve?« Vsi ga začudeno gledajo, meneč, kaj imajo volitve opraviti z njihovim delom. »Zakaj pa sprašujete,« se je oglasil eden izmed strokovnjakov. »Al ne vejste,« razlaga stari Rakovc, »de so nam ze vsake volitve obljubljal nov must, po volitvah pa je ostalu pr’ starem…«

Na južni strani na obeh koncih mostu sta bili položni klančini, ki sta služili prečkanju struge po vodi. Spomnim se, kako so na ta način še več let po drugi svetovni vojni, dokler ni bil narejen nov betonski most prečkali potok tanki JNA.

Ponoči od četrtka na petek (od 10. na 11. april 1941) se je iz Cerknice umaknila vsa vojska, tudi graničarji, ki so se v četrtek do noči borili na Skrajniku. Ob umiku so minirali stari kamniti most čez Cerkniščico, ki je bil sicer strateško nepomemben. Ni bilo logike, da bi ga vrgli v zrak. Ljudje so zato negodovali.

____________________________________________________________

Furman s parom konj prečka potok ob mostu, mimigrede pa se bosta napojila še šimel in pram. In kaj vozi furman v porajklani kišti na vozu? V podobnih zabojih so kmetje prevažali prasice.
Tudi furman na vozu in enim konjem bo prečkal strugo po vodi.Ob kamniti ograji mostu je imel Bokal nekakšen nadstrešek.
Levo vidimo vogal Žnidaršičeve, po domače Bokalove hiše. Ta hiša je danes Branisljeva, po domače Kaščena in je lepo obnovljena. (sprememba 11. 3. 2011) Nato sledi Mesojedčeva hiša in na desni je Levštkova hiša. Na Mesojedčevi hiši je elipsasta tabla. France Mesojedec je bil namreč kovač. Na oknu desno od elipsate table pa se zrači posteljnina.Za električnim drogom na desni strani je videti del strehe Šəmiče hiše. V centru slike kraljuje zvonik farne cerkve.
Za mostom in levo od Mesojedčeve hiše stoji z opeko krita Rakovcova hiša. To hišo so pred nekaj leti porušili in zdaj na njenem mestu stoji lepa hiša Dragota in Valerije Mazij. Desno od te hiše pa je s lamo krita Farbarjeva hiša, ki je po požaru leta 1943 je niso več obnovili.
___________________________
Prav levo, tik ob potoku je videti hišo, katere lastnik je bil Andrej Mele – Kunčov Andrej, ki so ga iz te hiše izselili Italijani na Peščenk takoj po okupaciji. Kunčove hiše pri potoku po vojni niso obnovili in se ne vidi več, kje je stala. Do danes pa je ostala Bokalova hiša, ki je stala popolnoma zraven Kunčeve hiše. (dopolnjeno 11. 3. 2011)

Vir in citati:

  • Tone Kebe: Cerknica in njeni ljudje, Samozaložba Ljubljana 1994, stran 163.

Dopolnjeno 24. 12. 2011

Fotografija je objavljena v knjigi: “Janez Kebe: Cerkniško jezero in ljudje ob njem, 2011” na strani 217.


Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: neznan
Zbirka: Slovenski etnografski muzej , številka F0014772
Skenirano: 24. 1. 2011 (SEM)
Oblika: digitalna datoteka skenirane fotografije

14 komentarjev leave one →
  1. Breda S. permalink
    31. 03. 2011 19:49

    V hisi desno od Rakovceve hise, se je v Farbarjevi hisi rodila moja stara mama, Ivana Kos, ki se je porocila z Ivanom Tursicem, sinom Jurija Tursica. Ziveli so v mali hisici na Placu, dokler se niso preselili v Jurckov tabor. Imela je veliko druzino, moz je odsel v prvi svetovni vojni na fronto, doma je ostala z otroci. Posebno zanimiva zgodba je o tem, kako se je proborila do tabora…

    Všeč mi je

  2. 24. 12. 2011 17:03

    Dopolnil sem podatke o sliki

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1966 Cerknica – Šene Mici « Stare slike
  2. 1941 Cerknica – Most in Kunčeva hiša « Stare slike
  3. 1930 Cerknica – Štirje pred mostom « Stare slike
  4. 1952 Cerknica – Leseni most « Stare slike
  5. 1953 Cerknica – Trije prijatelji na mostu « Stare slike
  6. 1957 Cerknica — Farbarjevi « Stare slike
  7. 1952 Cerknica — Jezdeci « Stare slike
  8. 1902 Cerknica — Trojna razglednica « Stare slike
  9. 1952 Cerknica — Na mostu « Stare slike
  10. 1912 Cerknica – Ipavči | Stare slike
  11. 1945 Cerknica – Panorama požganega mesta (3) | Stare slike

Dodajte komentar