Skip to content

1959 Cerknica – Obnova Bresta po požaru

16. 12. 2011

8. avgusta 1959 je bila sobota. Ob 12.00 se je oglasila sirena. Bilo je njeno preverjanje, kot vsako soboto. Samo nekaj minut kasneje je pričela sirena ponovno zavijati. Oznanjala je požar, ki je sredi največjega dela uničil Tovarno pohištva v Cerknici in je povzročil Brestu veliko škode. Naša družina je bila ravno pri kosilu. Stekli smo na verando, od koder je bil grozljiv pogled na Tovarno pohištva iz katere se je valil gost črn dim.

Takrat so še bile odprte “ulce“, ki so se začele pri naši hiši in končale pri Hrenovem mostu. Ljudje so po njih drli k tovarni, da bi pomagali reševati, vendar je bil ogenj močnejši, nič se ni dalo rešiti. Ogenj se je po tovarni naglo širil in ljudje, ki smo požar opazovali smo bili v strahu, če so se vsi delavci rešili iz goreče tovarne. Le kje je Nikolov Jože, so se spraševali ljudje, saj se Jože dolgo ni prikazal iz tovarne. Gasil je nekje zadaj, pa so ljudje mislili, da ga je zajel ogenj. Na srečo je Jože prišel živ, vendar ves sajast domov.

Brest je bil za Cerknico pojem blagostanja, kjer se zaslužilo. Kaj bo, ko bo ogenj vse uničil. Ljudje so bili obupani, mnogi so jokali.

Z improvizirano proizvodnjo se je v nepoškodovanih objektih tovarne proizvajalo naprej.Ostali, ki jim je požar uničil delovna mesta pa so poprijeli za delo in pogoreli objekt v rekordnem času obnovili. Vsi, brez izjeme, so z zanosom delali pri obnovi, tako moški, kot ženske.
Takrat in še mnogo kasneje se je večino dela pri gradnji opravljalo ročno.V tistem času so bili moderni stropovi, ki smo jim rekli monta. In tak bo tudi ta na sliki, kjer Tone Petrovčič z lopato nanaša beton in polni presledke med opekami monte.
Na levi strani je Emil Kos — Farbarjev Emil, ki tudi dela pri obnovi.Nabavljeni so bili novi stroji in nova oprema, ki je bila za tisti čas najsodobnejša.V začetku 1960. leta je bila Tovarno pohištva v Cerknici obnovljena in sposobna za najzahtevnejšo proizvodnjo.

O obnovi Bresta po požaru je bil posnet kratek film z naslovom “Brest brsti na pepelu”.

____________________________________________________________

Viri:

Kraj: Cerknica
Datum: 1959
Avtor: neznan
Zbirka: arhiv Brestovega obzornika
Skenirano: 1. 9. 2011
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: