Skip to content

1938 Rakek – Razvitje Sokolskega prapora

25. 06. 2021

Razvitje prapora Sokola Rakek-Unec je bilo 16. julija 1938 ob 15-letnici ustanovitve društva, smo, pravzaprav sem (moja napaka) napisala pred leti. Razvitje prapora je bilo 17. julija 1938. Sprevod s praporom koraka k spomeniku kralja Aleksandra. Desno od praporščaka je Ivan Gregorič. V ozadju je Žagarjeva žaga.

Gostje so prihajali že z dopoldanskimi vlaki. Rakek jih je pričakal okrašen z zastavami, ki so visele s hiš. Mnoga okna so bila okrašena s sliko kralja Petra II. in cvetjem. Grozila je nevihta in pred začetkom prireditve je celo malo deževalo. A Sokola nič ne ustavi. Nato je potegnil veter s Slivnice in odnesel oblake čez Javornike. Nastala je lepa sončna nedelja in slovesnost je bila rešena. Sokoli so se postrojili pred svojim domom. Tam so bili tudi častni gostje, češkoslovaški, bolgarski, poljski, ruski in okoliški Sokoli, godba in veliko občinstva. Zaigrali so himno, Franjo Tavčar je razvil prapor in ga izročil Vladimirju Grudnu. Sledili so govori. Nato pa se je množica v povorki, ki je štela približno petsto ljudi, odpravila po današnji Postojnski cesti na današnji Trg padlih borcev pred spomenik kralja Aleksandra. Pred spomenikom je godba zaigrala žalni koral, prapori so počastili kraljev spomin. Povorka se je ob vzklikanju množice vrnila na telovadišče pred Sokolskim domom, kjer so se zvrstili nastopi. Sledila je veselica.

Zadnja stran fotografije.
Povorka je tik pred prehodom čez železniško progo. Pod cesto je hiša, v kateri je imel nekaj časa svojo trgovino Anton Demšar. Po vojni je tam stanoval tudi rakovški šintar.
Bilo je nekoč … na Rakeku in je dandanašnji v Sloveniji. Eni smo levi, drugi desni oziroma bolj popularno: beli ali rdeči in nekateri, če citiram Mlakarja: »… roza, univerzalni …«. O številu udeležencev razvitja prapora na Rakeku so se javno v medijih prepirali Sokoli in njihovi nasprotniki. Udeležba na slovesnosti je bila velika, nasprotniki so to skušali ovreči. Bivšemu rakovškemu županu Franju Tavčarju so očitali, da je dal svojemu govoru izrazit politični značaj in dokazal, da služijo sokolske slovesnosti zgolj manifestacijam liberalne opozicije, ki se v drugi obliki ne upa nastopati. Povorko imenujejo sprevod, v katerem naj bi bilo s Sokoli in občinstvom vred največ 334 ljudi. Novinar je bil pa kerlc, dodam jaz, da jih je uspel prešteti. Sprevod naj bi trajal dve minuti. Tudi temu moram oporekati, saj danes še z avtom ne prideš od Urbasa, kjer je bil Sokolski dom, do železniške postaje v dveh minutah. Sokolom očitajo, da je bila glavni del prireditve veselica, kjer so se nespodobno vedli in šikanirali ljudi, ki so jih spoznali za nesokole.

Sokoli jim niso ostali dolžni. V Slovenskem narodu so objavili, da jim je Slovenski dom – repek Slovenca očital, da so se pregrešili zoper viteški značaj. Vedo, da napredna javnost revolverskih listov (mišljen je Slovenski dom) ne čita in ker želijo pokazati, kako viteško vihtijo pero njegovi novinarji, objavljajo iz nedeljskega Slovenskega doma za Sokole poučno in koristno poročilo o nedeljski sokolski svečanosti na Rakeku. In so objavili celoten članek.

Zadaj poleg datuma piše, da je slikal Turšič. Naloga za naprej je, da ugotovimo, kateri Turšič je to bil.

Viri:

  • Slovenski narod (18.07.1938), letnik 71, številka 158. URN:NBN:SI:DOC-4NIBIZCT from http://www.dlib.si

Kraj: Rakek
Datum: 17. julij 1938
Avtor: Turšič
Zbirka: Andrej Gregorič
Skenirano: 22. 3. 2021
Oblika: 2 fotografiji

No comments yet

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: