Skip to content

1913 Markovec – Dva fanta

9. 05. 2016

160408960Na sliki sta vrstnika: na levi Janez Janežič – Renkoč iz Markovca in desno Matija Petrič – Okolišev, rojen leta 1894, z Vrhnike. Slika je nastala pred prvo svetovno vojno, ko sta bila oba še samska. Kdo je napravil sliko in kje, žal ne moremo ugotoviti, tudi ne ob kakšni priložnosti sta se fotografirala. Fotograf ju je posedel v travo pred gosto grmovje, ki (še) ni ozelenelo.

Oba pa sta prav kmalu postala avstro-ogrska vojaka v prvi svetovni vojni, prav tako kot Matevž Mlakar s Knežje Njive – Lohnetov oče.

Lohnetov oče so pripovedovali, da so na štelungo ob začetku vojne najprej vpoklicali fante rojene leta 1894 kot prvo rezervo. Matija Petrič na sliki desno, je že bil eden izmed njih, prav tako pa najbrž tudi Janez Janežič in Matevž Mlakar.

Matija Petrič je bil ranjen v nogo na soški fronti, a se je vrnil domov živ in podobno kot Matevž Mlakar, Lohnetov, pozneje delal pri Špetnaku na žagi. Lohnetov oče se je tam ponesrečil in poškodoval hrbet, Okolišev Matija pa si je na krožni žagi porezal prste …

Janez Janežič je najbrž šele po vrnitvi iz vojske prevzel starodavni Renkoč mlin, ki je po dokumentih obstajal že pred letom 1606. Leta 1688 je v njem gospodaril Anže Renko, po katerem se mlin in domačija imenujeta vse do današnjih dni. Poleg mlina je bila tam dolgo tudi žaga.

Renkoč atek je veljal za dobrovoljnega, razgledanega in zgovornega človeka, pri katerem se je na klepet rad ustavil tudi Oton Župančič, ko je bil na oddihu v bližnji graščini Koča vas, kjer je imela lastnica Greta Schollmayer neke vrste penzion.

Renkoče so si mnogi za dolgo zapomnili po tem, da so, medtem ko so čakali na svojo moko, skoraj obvezno dobili kos sveže pečenega kruha. Renkoča mami je vstajala že ob petih, zakurila peč, zamesila kruh in ga spekla. Zlasti med vojno je bil njihov podarjeni kruh prava dragocenost, še posebno za goranske povratnike z Raba, ki so si v svoji skrajni stiski pogosto podajali kljuke hiš v Loški dolini in skušali nekako preživeti.

Jaz sem si Renkoč mlin najbolj zapomnila po svoji prvi vožnji s čolnom. Imela sem kakih pet let, ko sva iz Podcerkve s sosedovo Vero v kočiji pripeljali vrečo – zdi se mi da koruze – in medtem ko se je mlelo, naju je Renkoč atek ali Rienko, kot so mu rekli odrasli, posadil v ozek lesen čoln in zaveslal po vodi, ki je stala za jezom. Bila je temno zelena in zelo globoka, nad njo so se sklanjala košata drevesa, da smo bili kot v tunelu in mene je bilo na smrt strah, ker se je čoln zagugal, ko je kdo stopil vanj ali se zgolj premaknil, zato sem se krčevito držala za rob. Pozneje me je prevzela globina vode, njen vonj, velike ribe v njej in alge, ki so plapolale v vodi, da sem še vedno brez diha in čisto otrpla strmela v vse to. Strašno mi je bilo žal, ko sva z Vero morali iz čolna – tako kratko se mi je zdelo! Dogodek se je neizbrisno vtisnil vame – nikoli nobena voda več ni bila tako zelena, noben čoln tako imeniten.

160408960-001Ampak ta slika je nastala davno pred mojim prvim obiskom v Markovcu, še celo pred prvo svetovno vojno. Fanta sta čedno oblečena v nedeljske gvante z lajbečem in svetlo kravato, njuni srajci imata po tedanji modi na ovratnikih zaobljene konice, počesana sta na prečko in brke imata lepo pristrižene. Nobene vojne še nista izkusila, vse ju še čaka. Ne vem ali je bil Matija Petrič Maistrov borec, Renkoč atek in Lohnetov oče pa sta bila zagotovo. Na stara leta so se preživeli veterani prve svetovne vojne shajali pri enem ali drugem in v neskončnost obujali spomine, ki jih je čas včasih pozlatil in naredil iz njih zavist vzbujajoče dogodivščine, vsaj za nas otroke, ki smo okoli njih napenjali ušesa. Pozabljen je bil strah, nevarnost, napor, pomanjkanje, mraz, domotožje …

Slovarček:

  • lajbelč :telovnik
  • gvant: moška obleka; tudi perilo (“Včeraj je ves gvant oprala!”)
  • štelunga: vojaški nabor

Viri:

  • Darja Dujmenovič
  • Kebe Janez: Loška dolina z Babnim Poljem II, Družina, Ljubljana 2002

Kraj: ni znan
Datum: okoli 1913
Avtor: ni znan
Zbirka: Darja Dujmenovič
Skenirano: 8. 4. 2016
Oblika: fotografija

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: