Skip to content

1915 Karpati – Po bitki na Kastelik vrhu

7. 10. 2022

V bitki proti Rusom na Kastelik vrhu v Karpatih, 3. in 4. februarja 1915, se je 27. polk še posebej izkazal. Iz pripisov, ki jih je fotografijam iz marca 1915 dodal njihov avtor Rado Primic, izhaja, da se je enota fantov iz naših krajev po tej bitki dlje časa zadrževala v okolici kraja Bardeiova (zdaj Bardejov, Slovaška).

Slovenci so se v 1. svetovni vojni kot pripadniki enega od slovanskih narodov v avstro-ogrski vojski borili proti Slovanom na nasprotni (Antantini) strani – Srbom, Črnogorcem in Rusom. Kaj je to pomenilo na bojnem polju, pojasni Jurij Perovšek v svojem prispevku »Psi s cvetlicami«: slovenski vojaki in vojna s slovanskimi nasprotniki v slovenskem političnem časopisju 1914–1916 z objavo izjave pripadnika 27. domobranskega strelskega polka v Galiciji:

»Bilo je (…), ko smo napadli Ruse. Slišali so nas, ki smo slovensko govorili ter kričali. Tedaj je rekel eden od Rusov: “Brate, ne streljati. Mi smo tudi Slovani!” Ali naša dolžnost do presvetlega cesarja, zavest, da branimo našo drago domovino in svoje drage – to nam je velevalo, da smo bili gluhi. V vojski je zvijača več kot hrabrost.«

Perovšek nadaljuje:

»Če verjamemo vojnemu kuratu Leopoldu Turšiču, ki je konec decembra 1914 spremljal 27. polk, naj bi se Rusi slovenskih vojakov bali. Domobrance so poznali po srebrnih planinkah na ovratniku in jim zaradi izvrstnega streljanja in vztrajnosti pravili ‘psi s cvetlicami’ na kar so naši fantje zelo ponosni.«

Časnik Slovenec je že pred tem bojevanje slovenskih vojakov proti Rusom opisal v prispevku z naslovom: »Naši vojni psi na delu« (Slovenec: 15. 12. 1914, stran 3).

 

marca 1915 – ujeti Rusi na poti skozi Zboro

V albumu dr. Rada Primica je veliko fotografij opremljenih z napisi. Na nekaterih pa smo odkrili, da so fotografije opisane z ročno pisavo na hrbtni strani.

Vojni kurat Turšič mašuje na dan Sv. Trojice pred Mszynom (Kolomeja)

Rado Primic je fotografiral tudi kurata Leopolda Turšiča, rojenega v Ložu. Fotografija je nastala pri maši na terenu.

Prispevek je napisal: Tone Žakelj.

Kraj: Bartfa
Datum: marec 1915
Avtor: Rado Primic
Zbirka: Tone Žakelj
Skenirano: 5. 2. 2021
Oblika: 3 fotografije

One Comment leave one →
  1. 7. 10. 2022 07:21

    Kakšno darilo je zame ta prispevek! Vsebuje omembo in fotografijo pesnika in duhovnika Leopolda Turšiča, ki je bil bratranec moje stare mame.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: