Skip to content

1964 Cerknica – Janko rikverca

21. 11. 2011


Cibov Janko bo s spačkom  z dovoza pred domačo hišo na glavno cesto zapeljal rikverc.  Z   rešilcem gre na vožnjo, prepeljati bo treba bolnika.

Čez cesto  se v podnožju  Slivnice vidita Mihəlnov skedenj in vrt.


Janko se je šoferskih spretnosti naučil že kot 15-leten fantič po jezeru , kasneje pa se je izšolal za poklicnega šoferja.  V vlogi šoferja smo ga že večkrat srečali:   kot  traktorista  v Cajnarjih, na motorju na Peščenku,  med stanovskimi kolegi, z unimogom in s  kamionom .  Najdlje je delal kot reševalec. Poleg spačka  je vozil fička, princa,  folcvagna, žabo, opla…
____________________________________________________________

Spačka, z uradnim imenom 2CV so pričeli izdelovati v Franciji julija 1949 . Ko pa je oktobra 1990 s tekočega traku   zapeljala njegova zadnja različica, se je število vseh serijsko izdelanih 2CV ustavilo na skoraj 4 milijonih.  Spaček je še danes najuspešnejši citroën vseh časov. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja so jih sestavljali v koprskem Tomosu. Tako je postal ljudski tudi pri nas. Najprej družinski, nato avtomobil tistih s cvetjem v laseh, nato študentsko prevozno sredstvo. Z leti je postajal kultni štirikolesnik, zaščitni znak svobodomiselnega, neuniformiranega življenjskega sloga.

Prvi spaček je bil sive barve, poganjal pa ga je zračno hlajeni, ležeči dvovaljnik s prostornino 375 kubičnih centimetrov, ki je razvil 6,6 kW ali devet konjskih moči. Dosegel je končno hitrost 60 kilometrov na uro, imel je vgrajen menjalnik s tremi prestavami ter eno vmesno prestavo, brisalci stekla pa so bili upravljani preko kabla merilnika hitrosti. Leta 1951 se je limuzinskemu spačku pridružila izvedba Furgon, imenovana 2CV AU. Črka “U” je pomenila utilitaire – gospodarski. Od takrat je mali citroën s predstavitvami novih modelov skoraj vsako leto doživljal karoserijske in motorne spremembe.

____________________________________________________________

 • Enostaven, počasen, zanesljiv, vrata “za kure lovit”, primeren za prevažanje vseh vrst tovora. Tako so ga opisovali. Na strehi je bila obvezna oznaka rdečega križa, v zadku pa prostor za medicinsko opremo.
 • Danes ima reševalna služba za zahtevnejše prevoze močnejša in zmogljivejša vozila, v katerih je poleg prostora za ležečega pacienta tudi prostor za medicinsko osebje. Za manj zahtevne prevoze bolnikov  pa v naših krajih še vedno lahko srečate prav podobnega spačkovega sodobnika.

Slovarček:

 • rikverc: vzvratno
 • rešilc: reševalno vozilo
 • spaček, fičo, princ, folcvagen,  žaba: pogovorna imena za znamke vozil

____________________________________________________________

Viri:

Kraj: Cerknica
Datum: leto 1964
Avtor: Tone Vidrih
Zbirka: Janko Vidrih
Skenirano: 23. 12. 2010
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. Sentek permalink
  22. 11. 2011 14:27

  Takrat se je še dalo rikvercat na glavno cesto. Sedaj pa…

Trackbacks

 1. 1933 Cerknica – Cibavi na Veliki gasi « Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: