Skip to content

1962 Kozarišče – Ivan med igro

27. 09. 2011

Fanči Šarf je med terenskim delom v Loški dolini , avgusta leta 1962, fotografirala vse starejše hiše  po Kozariščah. Seveda je slikala tudi leseno Janeščevo hišo.  Kdo nebi slikal še tega  simpatičnega svetlolasega dečka, ki se  je pred hišo igral s svojim dragocenim, doma izdelanim vozičkom.

Ni se dal dosti motiti, komaj  je našel trenutek, da je pogledal v fotoaparat.

____________________________________________________________

Sila enostavna oprava za poletni dni. Dečki so po vasi tekali bosonogi, brez majčke, nosili so samo široke kratke hlače, ki so jih nosile naramnice in te so  zadostovale za potikanje po vasi in njeni okolici. Taka oprava otrok ni ovirala med igro. Ni bilo skrbi, da bi kaj raztrgali ali zamazali.  Staršem je bilo prihranjeno pranje velikega kupa perila, stroška s poletno obutvijo pa tudi ni bilo. Razbita ali opraskana kolena in razbiti prsti so se celili sami, brez šivanja.

____________________________________________________________

Za skladovnico polen je naslonjeno Janeščevo kolo. Po dvorišču brskajo tri kokoši – rjava, črna in bela. Za njimi desno je makadamska cesta, ki pripelje v vas in gre v smeri Gradu Snežnik . V ozadju so njive  polne ostrnic z otavo in z žitom.  Cesta v daljavi  pelje iz vasi v smeri Iga vasi, ki se jo da zaslutiti pod hribi v ozadju skrajno desno.
____________________________________________________________

Kar nekaj truda je bilo potrebno, da smo ga prepoznali, saj deček ni slikan na domačem, ampak na prijateljevem dvorišču. Skladovnica polen je zložena  na ovinku pod Janeščevo hišo. Pogled, ki ga moti poletno sonce, je bil ključen, da smo ga prepoznali. Ivan Sterle – Čenčarjev  je bil nabrit fantič, ki je v svoji mladosti marsikatero ušpičil. Kar nekaj takih nedovoljenih in celo nevarnih podvigov mi je zaupal v pogovoru o  njegovih mladih letih in se ob tem še vedno malce skrivnostno nasmihal. Med drugim mi je zaupal, da si je postregel  tudi s kakšno klobaso, ki je visela na Bločenovem podstrešju. Pa jabolka je rabutal, pa ne samo na drevju. Iznašel je enostavnejšo varianto. S prijateljem sta jih kradla kar iz gajbic v Uletovem  kiudru. O posledicah teh dejanj  pa kdaj drugič.
Takšna in podobna vozila so si dečki običajno izdelali sami iz materiala, ki ga je bilo moč pobrati okrog doma ali v naravi. Za izdelavo je bilo potrebno opazovati sestavo in delovanje pravih vozil. Že sama izdelava je bila nadvse ustvarjalna igra. In koliko zabave je bilo tudi potem, ko je bilo vozilo gotovo. Ne pozabimo, da je bilo vozilo potrebo še popravljati, pa nadgraditi. Samo pomislite, koliko didaktičnih pripomočkov je danes potrebno za tako ustvarjalno igro, ki niso zastonj. Na koncu pa ugotovimo, da se otrokom s takimi igračami velikokrat sploh ne da igrati.

Slovarček:

 • kiuder:  klet

____________________________________________________________

Viri:

 • lastno poznavanje domačega kraja
 • Ivan Sterle

Kraj: Kozarišče
Datum: avgust 1962
Avtor: Fanči Šarf
Zbirka: Slovenski etnografski muzejTeren 19
Skenirano: 19. 11. 2009
Oblika:  skeniran negativ

5 komentarjev leave one →
 1. 31. 10. 2011 21:29

  Na tej sliki sem prepoznal sem Čenčarjevega Ivančka (Strle Ivan). Moj sodobnik, nekaj malega let mlajši od mene, kar me je spodbudilo k temu pisanju. Poznam (poznal sem) tudi njegove tri brate in sestro. Sam sem Ljubljančan (Ljubljanska srajca) in sem svoje šolske letne in zimske počitnice do svojega 13., 14. leta preživljal v hiši svojih stari staršev na pričujoči sliki. Sliko, ki jo prilagam, sem našel na portalu Slovenskega etnološkega muzeja (Teren 19). Tam je še kar nekaj zelo zanimivih slik. V spominu mi je ostalo še kar nekaj zanimivih zadev izpred petdeset let. Če te zanima, se mi oglasi. Pozdravi Miltona (če je to Toni Miloš). Lp, Lojze Denžič

  • Janja Kozarka permalink
   1. 11. 2011 09:56

   Tudi slika Ivana je iz Terena 19. Najbrž si nameraval priložiti sliko Janeščeve slike iz iste zbirke. Tudi ta slika čaka na vrsto za objavo. Tvoji oz. vaši spomini na bivanje v njej bi bili zelo dobrodošli.

 2. 31. 10. 2011 21:32

  Imam težave s pilaganjem slike. Potrebujem e-naslov. Lp, Lojze Denžič

Trackbacks

 1. 1962 Kozarišče – Janeščeva hiša I. | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: