Skip to content

1933 Boncar – Gostovanje v Sodražici z igro Veleja

9. 12. 2020

Člani igralske sekcije Sokola so z igro Veleja gostovali po vseh večjih krajih v okolici in 14. maja 1933 so šli na gostovanje v Sodražico. Na poti tja, ob dveh popoldne, so se ustavili pod Boncarjem.

Ta mali avtobus je bil poln. Najbrž so s seboj povabili še ostale člane Sokola ali pa svoje bližnje. Na prtljažniku so poleg igralskih rekvizitov tudi kolesa. So nasmejani in dobre volje – očitno vsi uživajo in si obetajo uspešen dan (nastop). Eden je fotografu nastavil zadnjico z zlogoma DO RE ali pa besedo (ne vem), kar bi lahko pomenilo marsikaj – ime, solmizacijske zloge …

Slovenski domoljubi so po češkem vzoru ustanovili Sokole, ki so delovali v okviru vseslovenskega narodnega gibanja. In 6. septembra 1919 je časopis Domovina poročal, da je bil v Lož – Stari trgu ustanovljen Mladi Sokol in pravi, da navdaja človeka zadoščenje ob pogledu na krepko zdravo mladino, ki navdušeno vadi in krepi telesne in umske sposobnosti. Takrat naj bi bilo v društvu devet sokolov in dvanajst sokolic. Soustanovitelj Sokola v Starem trgu je bil Ivan Tomec, oče Alojza Tomca, ki se je po prihodu iz šolanja v Kočevju tudi sam vključil v sokolsko društvo. Delovanje Sokola je navdušeno spremljal in simpatiziral že v Kočevju. Doma je bil zelo aktiven in vključen v vsa napredna kulturna dogajanja. Takrat je imela Loška dolina pet dramskih skupin, dva pevska zbora, dve godbi na pihala in tri tamburaške zbore.

Sokolski oder je bil v Sokolskem domu v Starem trgu, ki so ga postavili na mesto nekdanje mlekarne, ki so jo opustili že leta 1915. Po vojni se je Sokolski dom preimenoval v TVD Partizan. Ko sem v petdesetih letih obiskovala osemletko v Starem trgu, smo imeli tu in na športnem igrišču pred njim telovadbo. Tu so bile tudi veselice. Danes te stavbe ni več, ker so jo zaradi dotrajanosti podrli in uredili veliko parkirišče.

Športna sekcija Sokolov je imela prvi telovadni nastop 4. 12. 1927. Takrat je nastopila tudi žena Alojza Tomca, takrat še Ana Janežič. Povedala je, da se je Sokolsko društvo iz Starega trga udeleževalo telovadnih nastopov tudi v Cerkniški dolini, na Blokah, Sodražici, do Prezida pa so se peljali s konjsko vprego na lojtrnikih. Kot mlada deklica je hodila telovadit k Sokolom tudi Ladica Štritof iz Markovca (v tridesetih letih 20. stol.), ki se spominja, da je z očetom hodila na sokolske predstave. Spomni se kot pevca in igralca Jožeta Avsca (Kropinovega). Bil je mož učiteljice Marije Avsec. Mene je učila nemščino. Jože pa je bil po vojni v KPL šef avto parka. Franc Čebohin pa je imel takrat punco – visoko plavolasko, ki je delala v trgovini pri Ožboltu, menda je tudi igrala. Takrat sta bila v društvu tudi Sežonova fanta, ki so ju med prvimi ubili Italijani, njihovo hišo pa so tudi med prvimi pogoltnili italijanski ognjeni zublji. Hiša je stala nasproti Sokolskega doma, kjer sedaj živita Danica in Franc Baraga. Igrala je tudi Justa Krajc (razen v času, ko je službovala na Blanci), njen sosed Ivan Mavrič (zdaj je tam Metod Širaj), Rudolf Jelatič in seveda Alojz Tomec in Miloš Benčina. Kdo je igre režiral, se ne spomni. V dramsko sekcijo je bilo že pred vojno vključenih veliko kulturnih entuziastov, ki se jih spominja tudi moja generacija: Miloš Benčina (zaposlen v KPL – računovodstvo), Jože Avsec (šef avto parka v KPL), Franc Čebohin (ravnatelj OŠ Nova vas in učitelj telesne vzgoje), Ana Tomec (uslužbenka na krajevnem uradu v Starem trgu in pozneje na občini Cerknica), Lojze Tomec (upravnik KZ), Justa Krajc (ravnateljica OŠ Stari trg in upravnica dijaškega doma), Lojze Perko (akademski slikar) …

Okrog leta 1948 je poleg gospodarskega oživelo tudi kulturno in športno življenje v dolini in med drugimi so prav ti še živeči aktivni Sokoli veliko prispevali k razvoju gledališča v Dolini. V marcu 1953 se je tudi šolska mladina vključila v kulturno življenje Loške doline, saj je ponovno zaživelo DPD Svoboda.

Lojze Tomec je posnel veliko gledaliških predstav in izletov, saj je povsod sodeloval kot igralec in fotokronist. Tokrat mi Ana Tomec na zadnji strani slike ni postregla z imeni, jaz pa tudi nobenega ne poznam. Če primerjam to sliko s prejšnjimi, je drugi z leve Jože Avsec, četrti pa Malarjev Janez.
Četrta z leve je Mira Komel.
Na strehi je prvi z leve Lojze Perko.
Če ne bi bilo pandemije covida- 19, bi stopila do ljudi, ki bi mogoče prepoznali koga, zdaj mi to ni omogočeno. Prosim pa vas, da me dopolnite, če boste koga prepoznali.

Viri:

Kraj: Boncarjev klanec
Datum: 14. 5. 1933 ob 14h
Avtor: Alojz Tomec
Zbirka: Anda Tomec
Skenirano: 18. 3. 2012
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. 9. 12. 2020 08:21

  Meni se zdi, da je drugi z leve Lojze Tomec, Jože Avsec pa je na strehi, tretji z leve. Ampak nisem prepričana.

 2. alojzmazij permalink
  9. 12. 2020 11:04

  Igralska sekcija se je po vsej verjetnosti ustavila ob poti navzdol na zaključku starega Boncarja pred vasjo Podklanec.Stari Boncar je bil kar zahteven klanec iz Blok v Ribniško dolino , posebej zadnje serpentine, ki se imenujejo Ključ, so bile pasje. Okoli leta 1975 je bila zgrajena nova cesta -novi Boncar- skozi sotesko Kadice, po desnem bregu hribov Boncar in Drnik. Takrat je bila tudi asfaltirana cesta Nova vas- Sodražica.

 3. tilkaklepac permalink
  9. 12. 2020 12:19

  Milena imaš prav.

Trackbacks

 1. 1930 Stari trg – Ljudska igra Domen | Stare slike
 2. 1930 Ljubljana – Grob Ivana Urbarja | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: